Египетски дипломат е отвлечен в либийската столица Триполи
Египетски дипломат е отвлечен в либийската столица Триполи / БГНЕС, архив

Египетски дипломат е бил отвлечен в либийската столица Триполи, съобщи за Асошиейтед прес говорител на египетското външно министерство. Отвлеченият е административен аташе към посолството на Египет в Либия. Дипломатът е бил отвлечен от дома си в Триполи от неизвестни бандити, посочи говорителят на либийското външно министерство Саид Ласуед, цитиран от Франс прес.

Водят се преговори за освобождаването му, каза говорителят на египетското външно ведомство, цитиран от БТА.

Похищението става часове след като влиятелната либийска милиция "Оперативен щаб на либийските революционери" съобщи, че нейният лидер Шабан Хадия е бил арестуван в Египет, отбелязва Ройтерс.

"Шабан Хадия беше арестуван в Египет, където е заедно със семейството си на лечение", каза друг ръководител от организацията, Адел ал Гариани, уточнявайки, че силите за сигурност са щурмували мястото, на което той бил отседнал.

Според АФП Хадия е бил задържан вчера в град Александрия. Гариани отрече въоръжената групировка да е отвлякла египетския дипломат, но призова Кайро да освободи Хадия.

"Предупреждаваме египетските власти да го освободят през следващите часове. Ако това не стане, ще последва мощен отговор от наша страна", каза той.

За момента няма коментар от египетска страна във връзка с ареста.

"Оперативен щаб на либийските революционери" отвлече за кратко през октомври миналата година либийския премиер Али Зейдан, припомня Ройтерс.