Либия унищожила напълно арсенала си от химически оръжия
Либия унищожила напълно арсенала си от химически оръжия / снимка: БГНЕС, архив

Либийското външно министерство обяви, че всичките запаси на страната от химически оръжия, включително бомби и снаряди с иприт, са напълно унищожени, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на външните работи Мохамед Абделазиз направи това съобщение няколко дни след приключването на мисията по ликвидирането на химическия арсенал останал от времето на режима на Муамар Кадафи, предава БТА.

"Либия е напълно освободена от всякакво наличие на химически оръжия, които могат да представляват заплаха за хората, околната среда или съседните райони", каза министърът цитиран от либийската национална информационна агенция.

Още през 2004 г. - преди Кадафи да бъде свален и убит - Либия декларира, че разполага с 25 тона горчичен газ (иприт) и 1400 тона съставки за производството на химически оръжия. Освен това режимът в Триполи обяви, че притежава над 3500 авиационни бомби, годни за оборудване с химически бойни глави, както и с три инсталации за производство на химически оръжия, припомня АП.

Вчера в. "Ню Йорк таймс" писа, че през последните три месеца САЩ и Либия дискретно изцяло са унищожили остатъците от химическия арсенал на режима на Кадафи. Според вестника за целта е била използвана преносима инсталация за изгаряне на стотиците бомби и артилерийски снаряди с горчичен газ, които Вашингтон се опасяваше, че може да попаднат в ръцете на терористи. Освен това операцията е помогнала за изпробване на тази технология, имайки предвид далеч по-мащабния план за ликвидиране на химическия арсенал на Сирия, коментира вестникът.