Спешен болничен комлекс изграждат пилотно във Велико Търново
Спешен болничен комлекс изграждат пилотно във Велико Търново / Sofia Photo Agency

От следващия месец ще започне пилотно изграждане на спешни болнични комплекси във Велико Търново, Бургас и Плевен. В най-добрия случай се очаква те да бъдат факт до края на годината, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.

Бургас е избран, тъй като е рисков район само с една болница; Велико Търново - като пилотен проект в един средно голям областен град и Плевен като университетски град, обясни министърът. Буквално мога да кажа, че започваме от следващия месец. Предполагам, че ако всичко се движи, както трябва, в края на годината може да покажем трите пилотни проекта изградени, допълни д-р Андреева.

Допитване на Министерството на здравеопазването е показало, че над 97% от българите настояват за незабавни промени в Спешната помощ. От лекарското съсловие ще настояват лекарите да бъдат преместени от линейките в спешните приемни отделения, а в автомобилите на Спешната помощ да работят специалисти по здравни грижи като сестри и фелдшери.

Според проф. Милан Миланов, който завежда Централната реанимация в "Пирогов", мястото на лекарите не е в линейките и те трябва да обслужват дадени адреси, само ако имат информация, че пациентът наистина е в тежко състояние и заслужава лекарска помощ. Основният дял от работещите в доболничната помощ трябва да бъде от специалисти по здравни грижи, а не от лекари, обясни проф. Миланов.

„Ние искаме да променим структурата на персонала, като основният дял в участието в болничната помощ се падне на сестри, фелдшери. Лекарят работи в спешно приемно отделение, той отива с линейка там, където е повикан от друг лекар, който се е стрещнал със спешно болен или ако представеният случай е толкова тежък, че заслужава лекарска помощ. Лекарите ги изтегляме на заден план в спешните приемни отделения", заяви проф. Миланов.

Според д-р Десислава Кателиева, която представлява работещите в спешната помощ, линейките закъсняват от факта, че спешните екипи извършват доста несвойствени дейности. „В цял свят болничната спешна помощ се осъществява предимно от парамедици, които са не медицински специалисти, но няма кой да работи. Въпросът е как ще бъдем задържани", допълти Кателиева.