Спешната помощ изпада в колапс, ако не се обучат достатъчно парамедици
Спешната помощ изпада в колапс, ако не се обучат достатъчно парамедици / DarikNews.bg, архив

Ако до три години дейността на парамедиците в България не бъде регламентирана официално и не бъдат сертифицирани достатъчен брой медици, то съществува реална опасност спешната помощ в страната да изпадне в колапс. Това заяви председателят на БЧК Христо Григоров на заседание на Областния съвет на червения кръст във Варна.

„Бърза помощ ще фалира не толкова финансово, колкото от липсата на човешки ресурс. Не може една линейка да ходи на адрес на 40-та минута, като един живот може да бъде спасен за минути. Заради това хората в Европа са направили парамедици с мотори, които са много бързи и в повечето случаи са на място до третата минута. Всичко се координира от един колцентър, като в България това ще е телефон 112. Ние трябва да регулираме проблема на спешната помощ“, обясни още Григоров.

За да се избегне подобна криза, БЧК стартира курсове за парамедици, които да бъдат допълнение към държавната политика за парамедиците. Преди дни е приключило обучението на първите 15 човека, които са преминали успешно изпитите и трите нива на курса. Те са получили сертификат, който е валиден за територията на всички държави-членки на ЕС.

„Дано само не стане като с водните спасители – ние да ги подготвяме тук, а те да отиват в чужбина“, изрази притесненията си шефът на БЧК.

Той уточни, че в момента се работи с представители на държавните институции, за да може да се промени законодателството в частта, касаеща бързата помощ. Идеята е да бъдат вписани и правомощията на парамедиците.Всеки, желаещ да се занимава с тази професия, е нужно да има завършено средно образование и да премине успешно всичките три курса, които организира БЧК.