В КАТ се надяват да се допусне отново ползването на мобилни камери
В КАТ се надяват да се допусне отново ползването на мобилни камери / Дарик Добрич
В КАТ се надяват да се допусне отново ползването на мобилните камери
70487
В КАТ се надяват да се допусне отново ползването на мобилните камери
  • В КАТ се надяват да се допусне отново ползването на мобилните камери

Пет мобилни системи за видеоконтрол на движението, обслужвани от 20 служители, функционират в Областната дирекция на МВР - Добрич, съобщи гл.инспектор Жулиян Минев - началник на сектор "Пътна полиция". Първата е на щат още от 2007 г., разполагат се на места с концентрация на произшествия. През 2013 г. с камерите са засечени 13 694 нарушения на ограничението на скоростта, с 350 повече от 2012-а. Наложени са 826 наказания с акт и 12 868 глоби по фиш. Повече от 50% от глобите са платени още в КАТ, заради 30-процентното намаление, отбеляза Минев.

55% от всички пътно-транспортни произшествия, настъпили през изтеклата година са причинени от несъобразена скорост, сочи още статистиката. Общо са регистрирани 130 тежки инциденти. В тях са загинали 13 души, 8 от които заради висока скорост, ранени са 157, от тях 77 - заради скоростта. Броят на смъртните случаи обаче е най-нисък за последните 15 години, а при ранените - от 9 години. Минев отбеляза, че използването на мобилните камери е изиграло основна роля за намаляването на пътния травматизъм, каквато тенденция се наблюдава през последните 4 години.

След решението на ВАС, спиращо ползването на мобилните камери, в "Пътна полиция" Добрич са се върнали към старите ръчни радари за засичане на скоростта, каза началникът. Според него обаче ще бъде добре ако законодателите предложат промени в Закона за движение по пътищата, с които да се регулира дейността на мобилните, защото те улесняват контрола. Положително се отразява на системата липсата на контакт между полицая и нарушителя, а снимките, които се правят, са неоспоримо доказателство за нарушението и трудно могат да се обжалват. Освен за контрол на скоростта, те служат и за установяване на други нарушения, като използване на мобилен телефон при шофиране, неправилно паркиране, преминаване на червено и други.

Жулиян Минев категорично подчерта, че камерите не са незаконни, а отговарят на изискванията - вписани са в Регистъра на одобрените типови средства за измерване, имат удостоверение от Българския съюз по метрология, важащо до февруари 2020 г.. Освен тях обаче, за Добричка област вече са поръчани 3 стационарни камери за контрол на движението, съобщи Минев. Те ще се поставят на места с висок пътен травматизъм. В момента се стараем да контролираме трафика с всички налични средства, каза началникът.

Той смята също, че трябва спешно общините да намерят начин да изградят нови неравности по улици и пътища, които да отговарят на техническите изисквания. Според него, след демонтирането на незаконните "легнали полицаи", което се наблюдава от две-три седмици в Добрич, отново се увеличават случаите на превишаване на скоростта и за последната седмица има два инцидента с пострадали на пешеходни пътеки, които за щастие не са с опасност за живота. Според Минев, спешно трябва да се сложат неравности по бул."Добруджа" и ул."Отец Паисий".

Чуйте още от него в прикачения Файл.