Макети на възрожденски къщи обраха овациите във Варна
Макети на възрожденски къщи обраха овациите във Варна / снимка: БТА

Макети на възрожденски къщи обраха овациите във Варна. Майстор на умалените архитектурни модели е варненката Мария Желева, която за първи път показа творенията си пред публика. Експозицията бе наредена пред „Зала Пленарна” в общината по повод националния ни празник – 3-ти март.

Всичко започва преди около преди две години и половина. Младата жена се захваща на шега, без изобщо да подозира, че може да майстори умалени копия. Първата къща - Никифоровата къща от с. Мийковци в Еленския Балкан, прави почти от нищото. За нея Мария използва предимно боклуци и отпадъчни материали. Въпреки това резултатът е впечатляващ и тя решава да продължи да занимава с изработката на модели на сгради, строени по време на Българското Възраждане. И посвещава цялото си време на тях.

За две години и половина варненката прави 12 къщи и работи по 13-тата. В колекцията вече има сгради от цяла България. Планира да сътвори още няколко, след което да направи постоянна експозиция, която да пътува в България и чужбина. „Българската възрожденска къща е живописна, интересна, разчупена. Тя е една от ценностите на страната ни и заслужава да бъде видяна от много хора”, казва младата майсторка, която не възнамерява да пробва друг вид архитектура.

Къщите са измайсторени от естествени материали – главно от камък и дърво. За част от тях Мария използва клони от дървета, дялкани по подобие на някогашните греди и талпи.

Първата къща, която е с размери 60/120, прави за около 5-6 месеца. Мария постепенно смалява моделите на 40/40, но въпреки това изработката на една мини къща й отнема минимум 1 месец.

Любимият й макет е на Джаловата къща в Родопите, а най-трудоемкият – на Никифоровата къща в Еленския балкан.

Някои от умалените сгради младата майсторка прави само по снимки от интернет. Други от тях заснема лично. „Обикновено най-много ме грабва тази, която е  най-разчупената, най-характерната за района”, споделя Мария.

Любовта й към старата възрожденска къща е от детството й. Тя вероятно се дължи на това, че носи в себе си габровска жилка. „Въпреки че съм варненка и живея тук, никога не можах да свикна толкова с Варна, колкото с Централна България – по-специално с Габровския Балкан, откъдето идва и любовта ми към възрожденските къщи”, казва Желева.

Тя няма архитектурно образование. Завършила е „Български език и история” в Шуменския университет. Но от малка обича да рисува и има афинитет към изкуството.

Попитана на финала какви качества трябва да притежава човек, за да се захване с тая работа, Мария отговори: „Да усеща къщите”. А цената е много труд, търпение и здрави нерви.