Либия ще атакува танкер на КНДР, ако не напусне залива Сидра
Либия ще атакува танкер на КНДР, ако не напусне залива Сидра / снимки: БГНЕС, архив

Либия ще бомбардира плаващия под флага на КНДР танкер „Морнинг глори”, който е закотвен в най-големия петролен терминал на страната в залива Сидра, ако епитажът му не изпълни нарежданията на военноморските й сили. Това заяви министър-председателят Али Зейдан.

„Танкерът ще бъде подложен на бомбардировка, ако не се подчини на заповедта да напусне пристанището”, цитират от арабските медии либийския правителствен ръководител. Той отбеляза, че властите вече са издали заповед за задържането на екипажа на танкера.

Представители на въоръжените милиции, които контролират петролните пристанища в източната част на страната, заявиха, че започват износ на продукция, заобикаляйки централните власти. Танкер, плаващ под флага на Северна Корея, според Ройтерс е закотвен в най-големия нефтен терминал и е готов да товари „черно злато”.

Либийският премиер Али Зейдан многократно отправи заплахи да използва сила срещу групи, завзели петролни съоръжения . Въпреки това, до сега не са провеждани такива акции.

Почти две и половина години след победата на т.нар еволюция на „17 февруари” и края на гражданската война, която доведе до свалянето от власт и убийството на лидера на джамахирията Муамар Кадафи, новите власти, въпреки всички опити, все още не могат да възстановят реда. В Либия войници продължават да действат бившите милиции, включително радикални ислямисти, които не се подчиняват на централната власт и въвеждат свои собствении закони на териториите под техен контрол.

Нефтеният сектор на Либия осигурява около 96% от държавните приходи. Преди войната през 2011 г. в северноафриканската държава, която е член на страните - износителки на петрол (ОПЕК), се добиваха 1,6 млн. барела дневно, допълва БГНЕС.