Първанов: България трябва да защити интересите си
Първанов: България трябва да защити интересите си / снимка: Sofia Photo Agency

Решението за отлагане на преговорите за тръбопровод „Южен поток" трябва да предивзвика реакция в България и не само в страната ни, заяви в Сливен лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му категорично трябва да се заяви на сюзниците ни от Брюксел, че не бива България и още няколко по-малки страни да плащат цялата цена по това тежко противоспоставяне, което има между Русия и Украйна.

„И ако трябва да бъдем откровени ние сами си го изпросихме, защото никой не ни караше да даваме в ръцете на еврокомисаря правата да води преговори от името на страните по трасето, в това число и от името на България", коментира лидерът на движението. Когато става дума за търговия, за снябдяването с газ, защита на българските граждани, бежански поток, България трябва да защити своите интереси, категоричен е той.

„Предложението на АБВ е водачите на листи на партиите и коалициите за евроизборите да седнат на една маса, да поспорят, но да намерят консенснусни точки на българската политика и да защият българския интерес в тази нелека ситуация", добави още Георги Първанов. Според бившия президент е важно да се защити българският интерес в сферата на търговията и икономиката, туризма, българите в Украйна и ядреното гориво. „Пътят за решаването на проблема в Украйна е в мирните преговори. Всеки военен конфликт би могъл да има тежки и дългосрочни последици за отношенията между Русия и Украйна и за отношенията между изтока и запада", заяви още Първанов.