„Галъп”: Очертават се три политически битки за предстоящите евроизбори
„Галъп”: Очертават се три политически битки за предстоящите евроизбори / снимка: БГНЕС
„Галъп”: Очертават се три политически битки за предстоящите евроизбори
71201
„Галъп”: Очертават се три политически битки за предстоящите евроизбори
  • „Галъп”: Очертават се три политически битки за предстоящите евроизбори

Три политически битки за предстоящите евроизбори през май. Това сочи изданието за Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл" за месец март. Според изследването равностойната надпревара между основните политически сили БСП и ГЕРБ продължава, както и между коалиционните формации - "България без цензура", АБВ на Георги Първанов и Реформаторският блок.

Политологът Първан Симеонов заяви, че партиите "Атака" и Национален фронт за спасение на България ще се състезават за вота на националистите.

По думите му политическите позиции за ситуацията в Украйна допълнително ще се отрази на евровота през май.

Според проучването на "Галъп", ако евроизборите са през март, за ГЕРБ биха гласували 20,7%, за БСП 19,5%, за ДПС - 6%, за България без цензура - 5%, за Реформаторски блок - 3,1%, националистите от Атака и НФСБ се нареждат с около 2%.

Политологът Първан Симеонов определи предстоящата политическа кампания като полярна:

„ГЕРБ стои в по-изгодна позиция. Очевидно е намалял мобилизиращият ефект на отминалата протестна ситуация. Плюс това появата на АБВ вече изигра и вижда се, че продължава да играе определено неблагоприятна роля по отношение на БСП. ДПС е традиционна величина в политическия процес в страната. „България без цензура" е формацията с най-реални изгледи за присъствие в Европейския парламент, сравнена с АБВ и с Реформаторския блок", обясни той.

Симеонов допълни, че АБВ може да си позволи по-свободна позиция по отношение на ситуацията в Украйна, за разлика от основния им опонент за вота на социалистите БСП.

„Първо, тя може да си позволи доста по-свободна позиция на фона на това, че Сергей Станишев все пак е председател на ПЕС, така че е трудно от неговите уста да прозвучи по-откровена проруска позиция. По-скоро БСП ще търси някаква нюансирана позиция", допълни политологът Първан Симеонов.

По данни на проучването широка подкрепа среща и идеята с всички избори да се провежда национални референдуми.