Георги Първанов: АБВ е кауза, а не еднодневка
Георги Първанов: АБВ е кауза, а не еднодневка / netinfo


Достоен резултат и не по-малко от 3-ма евродепутати. По-малко от този резултат ще е неудовлетворителен. Това прогнозира като очакване за представянето на политическото движение АБВ президентът Георги Първанов в Казанлък. Той, заедно с Ивайло Калфин и Емил Кало посетиха града. Пред журналисти  президентът два мандата заяви, че „АБВ ще поддържа „хигиена" по отношение на хора, които са участвали досега в политиката в други партии и в никакъв случай няма да бъде „всеядна".
Първанов остро критикува настоящото правителство, което не било програмно и „грубо се е отказало от 4 свои предизборни ангажимента".

Идеологът на  политическо движение АБВ даде и специално интервю за читателите на сайта dariknews.

 


- Господин Президент, случващото се в момента в Русия и Крим и имиджа, който тази голяма страна трупа от това на международната сцена, отразява ли се по някакъв начин на АБВ?

-Не, по никакъв начин. Не бих казал, че има някаква връзка. Ние си имаме своя линия и тя е отстояване на националния интерес. Разбира се, ситуацията в Русия и Украйна се отразява в геополитически план на отношенията между Великите сили и отношенията между регионите. Това е важно и си струва да се замислим.

-Вие сте виден русофил. Ако сега бяхте на мястото на президента Плевнелиев, друга ли щеше да е позицията ви по отношение на ставащото в Русия и Крим?

- Смея да кажа, че съм български патриот и не бих приел никакъв етикет, в каквато и да е посока. Разбира се, аз съм за активни отношения с Руската Федерация, в рамките на нашата твърда европейска ориентация, за която съм дал много. Нека припомня, че точно по мое време България стана член на ЕС, в резултат на мои обиколки във всички европейски страни. Мисля, че позицията на президента Плевнелиев може да бъде по-балансирана. Разбира се, той е длъжен да поддържа нашата проевропейска ориентация, но не е необходимо да се стига до това крайно русофобство, което сякаш прозира в неговите думи в онова, което изразяват като позиция отделни политически сили.


- В криза ли е парламентаризмът у нас? Питам по повод случилото се с ЦИК и това, което направи президентът Плевнелиев. Това суспендиране на Конституцията от негова страна ли е или упражняване на президентски правомощия?

- Това показва, че има тежък конфликт между институциите. Конфликт, който се изразява във всяка стъпка в отношенията между ключовите институции в България. Парламентаризмът е в криза, без съмнение. Казах го и апелирам да мислим върху това дали не си струва в перспектива да се промени държавното устройство, да се акцентира върху едни засилени президентски правомощия. Като например темата за референдума, където Президентът би могъл пряко да свика референдум, не да чака Парламентът да му разреши. В случая Президентът поред мен не подходи прецизно. Тоест игри на дребно, които само дискредитират институцията.

- Адекватна ли е позиция на българското правителство по отношение на Украйна или по-скоро правим това, защото нямаме друг избор, друг ход, налагат ни го?

- Защо да няма друг ход? Ние трябва да сме част от съюзническата политика, но България по силата на историята и географското си разположение може да има нюанси в политиката си по отношение на Русия. Няма смисъл да сме по католици и от папата.

- Теза: БСП губи евроизборите, печели ги ГЕРБ. Иска се оставката на Сергей Станишев, свиква се висшия партиен форум. Има ли обратен път за Георги Първанов в БСП?

- Аз няма да си играя на иди- ми- дойди ми. Нека да е ясно, че аз съм се хванал с каузата АБВ. АБВ наистина не е еднодневка, а кауза и ние се готвим за следващите избори, каквито и да са те.


- Тоест, Георги Първанов, президентът на България два мандата, е оптимист за евроизборите и за бъдещето на АВБ след евроизборите?

- Категорично. Аз смятам, че ще получим един силен резултат на евроизборите.

- Да приемем ли, че се родила новата българска Левица в лицето на АБВ?

- АБВ не е просто част от лявото пространство. Ние ще правим политика по -силна, по-адекватна, по-успешна от БСП. Но нашата амбиция е да отворим чадъра на идеите . Акцентът ни е родолюбието. Ще търсим взаимодействие и с други политически партии, защото изходът от кризата и перспективата на България, не са нито ляв, и, нито десен, а така, а е нужно да се търси широко обединение. В България е нужна консолидация на по-широк кръг политически партии. Но това предполага и друга коалиционна култура, каквато България сега няма.

- Какво е нужно на страната ни сега?

На България й трябват лидери. Нужно е да реанимираме лидерството. Има много разумни хора, които са разочаровани, но биха могли да бъдат полезни. Длъжни сме да извадим най- качествените хора от различните професии и да ги върнем в управлението на страната. Има дефицит на качествени управленци, на качествени хора в различните нива на управлението . Новото чудо България е постижимо, но с обединение и съгласие, а не със самоцелна конфронтация.