Колко струва Крим?
Колко струва Крим? / снимка: Guliver/Getty Images

Присъединяването на полуостров Крим към Руската федерация ще излезе на Москва прескъпо - горе-долу колкото цяла Олимпиада, изчисляват експерти. Дали Русия може да си позволи този нов регион?

Независимо какви ще са резултатите от референдума, Крим ще може да разчита на финансовата подкрепа на Москва, увери още преди гласуването руският министър на икономиката Алексей Улюкаев. Междувременно резултатите от референдума са известни, но не и данните за това колко ще струва на руския бюджет присъединяването на новия регион.

Милиони и милиарди

За да бъде покрит дефицитът в кримския бюджет, са необходими 1 милиард долара - или поне на толкова възлиза сумата, която регионалните власти поискаха от Русия във вид на финансова помощ. Както обяви министър Улюкаев, финансирането ще бъде предоставено на траншове от по 80 до 90 милиона долара месечно. В същото време е очевидно, че в дългосрочна перспектива ще бъдат нужни много по-мащабни инвестиции.

Делът на Крим в брутния вътрешен продукт на Украйна е около 3 процента, при това в последните 3-4 години темпото на икономическия растеж в региона е значително по-ниско, отколкото в страната като цяло, отбелязва главният икономист на Дойче Банк в Русия Ярослав Лисоволик. Оттам следва, че Крим има потенциал за растеж, който до момента не е оползотворен заради недостатъчните инвестиции в икономиката на региона, казва още той.

С присъединяването на Крим, на Русия ще ѝ се наложи да търси средства за възстановяването на инфраструктурата на полуострова, която е доста "запусната", споделя пред Дойче Веле икономистът Евгений Гонтмахер. По неговите думи, пътищата и останалата инфраструктура ще трябва да бъдат модернизирани в съответствие с руските стандарти, а за това ще са необходими огромни суми.

"Крим ще струва на Русия колкото цяла Олимпиада"

Освен това Крим няма собствена инфраструктура за снабдяването с електроенергия и вода - на този етап полуостровът все още се снабдява почти изцяло от Украйна. Планираното от руските власти строителство на мост през Керченския пролив, който дели Кримския полуостров от Русия, ще излезе най-малко 50 милиарда рубли, което се равнява на над 1 милиард евро - такива са поне прогнозите на руското министерство на транспорта. Като добавим и разходите около реализацията на всички останали набелязани проекти, присъединяването на Крим може да струва на Русия колкото още една Олимпиада, изчислява икономистът Евгений Гонтмахер.

Наред с дългосрочните инвестиции, руските власти ще трябва да финансират и текущите разходи, тъй като Крим винаги е разчитал на дотации - над половината от приходната част на бюджета идва от Киев.

С присъединяването на полуострова населението на Русия се увеличава с над 2 милиона души, което означава допълнителни средства и за изплащането на пенсии и заплати на държавните служители, посочва Гонтмахер. Той смята, че за да покрие тези суми, Русия неизбежно ще трябва да съкрати субсидиите за други региони.