Жените-социалисти от Северозапада дискутираха актуални теми във Враца
Жените-социалисти от Северозапада дискутираха актуални теми във Враца / Делян Дамяновски

Активът на жените-социалистки от Северозападна България се събра във Враца на семинар на тема «Равнопоставеност - икономическа криза - възможните решения».

В семинара участваха председателката на Обединението на жените-социалистки в БСП Катя Николова, председателката на ПЕС Жени Зита Гурмай, евродепутатът от групата на социалистите и демократите в ЕП Маруся Любчева, както и много председателки на областни и общински структури на Обединението от Северозапада. Не само интересната тема, но и много проблеми на региона провокираха участието на социалистките в проведената откровена дискусия по време на семинара. С особен интерес те изслушаха анализа на своята председателка Катя Николова - „Между политиките за равнопоставеност и политическите предизвикателства".

В него бяха поставени въпроси, свързани както с участието на Обединението в политиката на БСП за решаване на регионални и местни проблеми, така и теми, свързани с предстоящите избори за Европейски парламент. Докладите на Маруся Любчева "Европейски политики за реализиране на социален модел. Отвъд кризата" и на Зита Гурмай "Равно заплащане за равен труд - политиките на ЕС" бяха сред акцентите и изведоха основни инициативи за работата на жените в Обединението в предстоящата предизборна кампания.
Участничките в семинара бяха поздравени от кмета на община Враца инж. Николай Иванов, който взе кратко участие в дискусията.

По-късно негови гости бяха евродепутите Зита Гурмай и Маруся Любчева, и Катя Николова - председател на Обединението. За кратко в работата на семинара се включи и председателят на НС Михаил Миков. Той не само приветства жените, но и отбеляза ролята, която Обединението играе във формирането и изпълнението на политиката на БСП. Михаил Миков поздрави специално Маргарита Василева, председател на Общинския съвет на БСП в Роман по повод на нейния юбилей.

В хода на семинара бяха обсъдени идеи за организиране на предизборната кампания и се разгледа положителният опит на жените от структурата на ПЕС. Ясно изразена бе готовността за активно участие в предизборната кампания, с основна цел спечелването на най-много места в Европарламента от БСП. Обсъдени бяха и проблемите с отделянето на доскорошни другари, които подкрепят други листи за Европарламента, както и въпроси на коалиционната политика на БСП.

Жените от Обединението имат важна роля не само като членове на БСП, а и като хоризонтална структура, в партията отстоява свои приоритети, чрез различни инициативи и кампании ,свързани с равнопоставеността, с представителството на жените във всички области на обществено-икономическия живот.