Десет напрегнати месеци в Турция
Десет напрегнати месеци в Турция / снимки: БГНЕС

Днес в Турция се проведат важни местни избори. Те ще протекат на фона на протестите срещу управлението на премиера Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

През последните месеци се засилиха атаките срещу Ердоган чрез скандални разкрития за корупция в неговото най-близко обкръжение, включително в собственото му семейство. Въпреки това последните социологически допитвания дават убедително предимство на премиера.

Очакваният успех на Ердоган, въпреки огромното недоволство след младите турци от големите градове като Истанбул и Анкара, се дължи на сериозните икономически постижения на страната при неговото 11-годишно управление и традиционната консервативност на значителна част на турското общество.

АФП обобщава политическите сътресения в страната в последната близо една година.

31 май 2013 г. - седящ протест срещу планове за разрушаване на парка Гези в съседство с площад Таксим в Истанбул прераства в насилие, когато полицията разпръсва демонстрантите и изгаря палатките им.

Потушаването предизвиква протести, които се разпространяват в цялата страната. При последвалите сблъсъци загиват осем души, а най-малко 8000 са ранени. Около 5000 души са арестувани.

За три седмици 2,5 милиона души протестират в цяла Турция с искане премиерът Реджеп Тайип Ердоган да подаде оставка. Ердоган, който управлява от 2003 г., е обвиняван във все по-авторитарно управление и отдалечава привържениците на светското начало с опитите си да наложи ислямски ценности и правила в обществото.

Жестокото потушаване на протестите предизвиква критики в цял свят. След като и последните демонстранти са разпръснати на 15 юни Ердоган организира митинг в Истанбул, на който се събират 100 000 негови привърженици.

13 ноември 2013 г. - Ердоган влиза в конфликт с турския духовник, живеещ в САЩ, Фетула Гюлен, някогашен негов съюзник с високопоставени привърженици в политиката и съдебната система. Премиерът обявява, че ще забрани мрежата му от училища, голям източник на доходи и кадри за движението на Гюлен.

17 декември 2013 г. - Турската полиция арестува десетки приближени на Ердоган в рамките на разследване на подкупи при строителни проекти, контрабанда на злато и незаконни преводи на пари в Иран.

Сред арестуваните са синовете на министрите на вътрешните работи, икономиката и околната среда и директорът на държавната банка Халкбанк, който е обвинен, че държи в дома си 4,5 млн. долара.

Ердоган нарича разследването „мръсна” операция за очерняне на правителството му и обвинява последователите на Гюлен.

Десет напрегнати месеци в Турция
netinfo


25 декември 2013 г.
- Ердоган обявява промени в правителството, заменя почти половината от ключовите си министри, след като трима от тях подават оставка.

Хиляди хора протестират в Истанбул, Анкара и третия по големина град Измир с искане за оставката на Ердоган.

5 февруари 2014 г. - Турският парламент, доминиран от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, увеличава контрола първо върху интернет, а 10 дни по-късно и върху съдиите.

24 февруари 2014 г.
- От изтекли телефонни записи от турската полиция става ясно, че Ердоган и синът му Билал са опитали да скрият големи суми пари. Турският премиер обещава да накаже „долната атака”.

11 март 2014 г. - Нови протести избухват след смъртта на младеж, който е ранен и изпада в кома при протестите срещу правителството през юни. Двама души, включително един полицай, са убити на следващия ден.

20 март 2014 г. - Правителството блокира Twitter, за да спре ежедневното изтичане на откъси от телефонни разговори, за които се предполага, че включват и Ердоган. Турският президент Абдула Гюл, който е съучредител на ПСР заедно с премиера през 2001 г., критикува цензурата. Същото правят и редица световни лидери.

26 март 2014 г. - Съд в Анкара отменя забраната на Туитър

27 март 2014 г. - Правителството блокира достъпа до платформата за видеосподеляне YouTube. (БГНЕС)

Десет напрегнати месеци в Турция
netinfo