Борисов: Търся партньори в БСП и ДПС, за да променим текстове в Конституцията
Борисов: Търся партньори в БСП и ДПС, за да променим текстове в Конституцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Омръзна ми преди всички избори само мен да ме питат, с кого ще правя коалиция, единственият, който до сега не е правил коалиция, каза по повод предстоящите евроизбори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след участието във форума: „Нова Конституция или реформи в действащата".

По отношение на това, че все пак на ГЕРБ властта е отнета, Борисов коментира: „Не съм очаквал, че може да нямат такъв морал, че вторият Станишев да се държи като победител на изборите, да предприеме такова гонение навсякъде по държавата, че неговия бивш лидер на БСП (Георги Първанов) да излезе сутринта и да каже, че в Сталиново време така не са гонени хората".

По думите му в последните дни са уволнявани от работните си места хора с дългогодишен опит само заради това, са деца на някои родители или че са роднини и познати на определени хора, предава агенция Фокус.

„Търся мнозинство, търся партньори в БСП, ДПС, за да променим няколко текста в Конституцията - да се намали броят на депутатите, да не могат да преминават депутати от една парламентарна група в друга, подчерта Борисов. Той отказа да коментира информацията на ПП „България без цензура" за това, че група депутати напускат ГЕРБ и се присъединяват към „България без цензура" на 26 май.

Промяната на Конституцията е сложен процес, това допълни още Борисов след участието му във форума:

„Много се радвам на политолозите, социолозите и журналистите, че като изпия едно кафе, 10 дни поне не стихват анализите. Има нещо много елементарно - всички казват, че трябва да се промени Конституцията, всички казват, че са „за" нова Конституция. Как може да стане това? Как се събират 2/3 в парламента, как като стъпки това може да се случи, сега става ясно, че това е един сложен процес", обясни Борисов.

По думите му по отношение на промяната в Конституцията има различни искания. Прокуратурата да премине към изпълнителната власт, България да стане президентска република, за които промени той е против; в същото време да се намали наполовина броят на депутатите, за което той е „за".

„Затова посъветвах колегите подобни форуми да продължат и да се потърсят и другите партии - БСП, ДПС, както и всеки, който иска да се извървят малките стъпки. А тези, които публично много говорят за промяна на Конституцията, да кажат, как ще съберат 2/3, за да промени Народното събрание и да вземи решение за промяната", посочи Борисов.

На въпрос смята ли, че на следващите европейските изборите ГЕРБ заедно с десните формации и Реформаторския блок ще могат да постигнат 2/3 и да се борят за предсрочни парламентарни избори, Борисов отговори:

„В политиката 1+1 не е 2 и не съм го измислил аз това. Всяка партия за това съществува, за да участва самостоятелно на изборите и да има свой резултат. Аз гледам резултата на ГЕРБ. Според мен не е правилно да се сумират гласовете на различни партии, защото ако е така - да се обединяват общо. Например, БСП и ДПС, ако си броят заедно гласовете, да направят една партия и да се явяват като една партия, а не да лъжат хората, че са различни, а пък да си броят заедно гласовете", каза още Бойко Борисов.