От 2 до 8 години може да получи малолетният убиец на 19-годишния младеж
От 2 до 8 години може да получи малолетният убиец на 19-годишния младеж / archive.dariknews

На 30 март 2014 г. е повдигнато обвинение на 17-годишнен младеж, който уби с нож 19-годишен младеж при сбиване в плевенски квартал. Обвинението срещу 17-годишния, който учи в плевенско училище е за извършено от него престъпление по член 115, във връзка с чл. 63 ал.2 от Наказателния кодекс, съобщи пред журналисти прокурор Рени Кирилова по повод нелепото убийство, станало тази събота в кв."Дружба" в Плевен.

Тя уточни, че Законът в този случай, предвид факта, че извършителят е непълнолетен предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Убиецът е задържан първоначално за 24 часа, като след това наблюдаващият прокурор при окръжна прокуратура-Плевен е увеличил мярката на 72 часа.

В хода на разследването до сега е установено, че жертвата и извършителят на престъплението са се движели по едно и също време в две различни компании, на едно и също място като е възникнал конфликт за това, кой откъде да мине. Конфликтът прераснал в свада между убитото момче и убиеца, след което с джобно ножче той нанесъл четири удара по тялото на момчето, единият от които е бил смъртоносният - в сърцето.

Извършителят не е осъждан и в присъствието на защитник е дал обяснения в качеството си на обвиняем. Той е бил задържан от полицаи в дома си, където предал ножа, с който е извършил убийството.

По неофициална информация убиецът и жертвата са се познавали бегло, но се говори, че приятелката на убитото момче е познавала извършителя на престъплението. "На този етап няма такава информация", каза Рени Кирилова и обясни, че в следобедните часове на 1 април се очаква наблюдаващият прокурор да внесе в Окръжен съд - Плевен искане за постоянна мярка за неотклонение Задържане под стража за малолетния убиец.

В 17:50 часа на 29 март в Първо РУП-Плевен е получен сигнал чрез тел. 112, че зад блок 136 в плевенския квартал "Дружба" лежи неподвижен младеж. Изпратеният полицейски екип е установил, че младежът е с прободна рана в областта на сърцето и е констатирана смъртта му.