Римски ден в Никополис ад Иструм закрива борсата Културен туризъм
Римски ден в Никополис ад Иструм закрива борсата Културен туризъм / РИМ- В. Търново

С Римски ден в Археологическия резерват Никополис ад Иструм ще приключи на 13 април Международното изложение „Културен туризъм“. Сред останките на древния град до село Никюп ще „оживеят“ древни ритуали, занаяти, весталки, легионери, патриции и знатни римлянки.  С живи картини в играта на времето ще се включи групата за антични възстановки "Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвета по туризъм в Свищов.

Демонстрациите на легионерите ще бъдат придружени с възстановки на занаяти – ковачество, монетосечене и др., стрелби с лък, дегустации на древноримска кухня, разходки с колесница и др. Сред останките на агората ще бъде представена римска сватба от театралното студио към читалище „Съгласие“ в Дебелец. За любителите на историята и археологията ще има специални беседи.

Римският ден се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ със съдействието на Регионалния исторически музей за представяне пред участниците в борсата „Културен туризъм“, туроператори, турагенти и всички посетители завършената през миналото лято социализация на резервата, както и потенциала на мястото за нови туристически атракции. Събитието ще продължи от 10,30 до 16,00 ч. с вход – свободен. За първи път в Никополис ад Иструм  през целия ден ще има възможност и за пикник.

Ето и пълната програма по часове на 13 април:

10,30 ч. Начало
11,00 ч. Демонстрации на Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвет по туризъм – Свищов
11,30 ч. Беседа за историята и археологическите проучвания на Никополис ад Иструм
12,00 ч. Римска сватба – Възстановка на  театралното студио към читалище „Съгласие“ в гр. Дебелец
12,30 – 14,00 ч. Стрелби с лък, демонстрации на занаяти, римска кухня, разходка с колесница
14,00 ч. Демонстрации на Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвет по туризъм – Свищов
14,30 ч. Беседа за историята и археологическите проучвания на Никополис ад Иструм
16,00 ч. Край на събитието