Хитови заглавия ще гледаме на София Филм Фест в Г. Оряховица
Хитови заглавия ще гледаме на София Филм Фест в Г. Оряховица / Община Г. Оряховица

Второто издание на София Филм Фест в Горна Оряховица ще бъде открито на 22 април. Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и община Горна Оряховица, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма МEDIA Mundus на Европейския съюз.

Всички прожекции ще бъдат в Голямата зала в Община Горна Оряховица при свободен вход.

Филмовия фестивал ще бъде открит в 18,30 часа на 22 април (вторник) с мащабната копродукция „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Филмът на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов и с музика на Стефан Вълдобрев, ще бъде представен от неговия продуцент Стефан Китанов, като след прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с него. „Светът е голям" е един от най-награждаваните български филми по света. През 2010 бе избран сред 9-те номинации за чуждоезичен „Оскар", едно от върховите постижения на родното кино. Той има в актива си 30 международни награди, включително 6 награди за най-добър филм (Берген, Вилнюс, Беналмадена, Сатурно, Минск, Калифорния), 4 награди на журито (Варшава, Талин, Беналмадена, Техеран), 2 награди за режисура, 4 награди за най-добър актьор (Мики Манойлович), 10 награди на публиката...

Най-новата творба на италианският киномайстор Паоло Сорентино носи поетичното име „Великата красота" и е второто предложение към публиката в Горна Оряховица - начален час 20,30. Филмът притежава „Оскар" и „Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм, а през декември 2013 беше избран и за най-добър филм на Европейските филмови награди, където получи и признание за режисьорската работа на Сорентино, и за актьорското превъплъщение на Тони Сервило. Творбата има още десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за Златна палма от Кан 2013. 

Вторият фестивален ден в Горна Оряховица стартира на 23 април (сряда) в 16,30 часа със специална селекция балкански късометражни филми. Сред тях са три български предложения - носителя на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 18-ия София Филм Фест „Казабланка" на Кольо Карамфилов, „Чест" на Павел Г. Веснаков, който беше удостоен с множество международни отличия през 2013 година и „Жената от фара" на младата режисьорка Ана Китанова. Още три късометражни творби представяме в „ОК Shorts" - това са носителите на наградите в късометражните конкурси на фестивалите в Сараево („Почивка на морето"), Истанбул („Да изчезнеш в тъга") и Клуж („Сянка на облак").

В 18,30 е началото на индийския филм „Кутия за храна" на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард" са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.

Един изключителен филм, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година, ще се срещне с киноманите в Горна Оряховица - това е „Краят на омагьосания кръг" на режисьора Феликс ван Хрунинген, който получи наградата на „Europa Cinemas" и наградата на публиката в раздел „Панорама" на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса. 

22,30 е часът на едно шокиращо мото - Забрави за любовта!". Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка" разбунва духовете в киното вече няколко години. Особено сериозно стана положението в последните 10 месеца, когато еротичната епопея беше завършена и режисьорът започна да подава на жадната публика различни откъси и кратки текстове, които „на час по лъжичка" поддържаха апетита за още и още интригуващи моменти. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина". Неговата гледна точка е на главната героиня - самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино - Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др. Двете части на „Нимфоманка" ще бъдат показани в сряда (23 април) и четвъртък (24 април) като прожекции в програмата, на които не се допускат лица под 18 години!

Третият фестивален ден - 24 април (четвъртък), започва с прожекция в 16,00 часа на забавния филм на режисьора Андрей Кошак „Шоково състояние", копродукция на Словения, България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. Музиката е дело на Стефан Вълдобрев. Историята на филма започва на празника на трудa 1-ви май, 1986 г., в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Соцработник" Петер Змазек е награден като „Най-добър работник за годината" и най-сетне получава общинско жилище....

С начален час 18.00 е специалната прожекция на „Лора от сутрин до вечер" - филм на режисьора Димитър Коцев-Шошо, създаден по неговата едноименна книга. Самият той ще бъде гост на Горна Оряховица и с готовност ще отговори на въпросите на публиката. Действието на „Лора от сутрин до вечер" се развива в наши дни, някъде в Европа. Древна загадка преобръща живота на главната героиня - 30-годишната Лора. В един съвсем обикновен ден тя получава два пакета с тайнствени зарове. В същия ден Лора е уволнена от работа, отвлечена и какво ли още не. Всичко се променя изведнъж - приятелите й, познатите места.

В 20,00 часа започва прожекцията на най-новия филм на майстора на азиатското кино Уон Кар Уай - „Великият майстор". Филмът получи номинация за „Оскар" '14 за най-добър оператор (Филип льо Сурд) и за костюми, а Джан Дзъи беше определена за най-добра актриса на наградите Азия Пасифик '13. Копродукцията между Хонконг и Китай е подготвяна в продължение на шест години и създадена за още три - това е епичен екшън, вдъхновен от живота на легендарния кунг-фу майстор Ип Ман. Историята се развива в размирната републиканска епоха след падането на последната китайска династия - време на хаос, разделение и войни, но също така златната епоха на китайските бойни изкуства. „Великият майстор" е заснет сред изумителните снежни пейзажи на Североизточен Китай, както и в субтропичния юг. Във филма участват някои от най-големите съвременни кинозвезди. „Великият майстор" е нова глава в жанра на бойните изкуства, както и в изключителната кариера на Уон Кар Уай.

С втората част на „Нимфоманка" на неповторимия Ларс фон Триер, която стартира в 22,30 часа, ще приключи „София Филм Фест в Горна Оряховица" през 2014 година.

ПРОГРАМА София Филм Фест в Горна Оряховица 2014:

22 април, вторник

18,30 – СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ, 105’, режисьор Стефан Командарев

20,30 – ВЕЛИКАТА КРАСОТА, 142’, режисьор Паоло Сорентино

23 април, сряда

16,30 – ОК SHORTS (балкански късометражни филми)

18,30 – КУТИЯ ЗА ХРАНА, 90’, режисьор Ритеш Батра

20,30 – КРАЯТ НА ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ, 100’, режисьор Феликс ван Хрунинген

22.30 – НИМФОМАНКА – Част 1, 122’, режисьор Ларс фон Триер (зрители 18+)

24 април, четвъртък

16,00 – ШОКОВО СЪСТОЯНИЕ, 93’, режисьор Андрей Кошак

18,00 – ЛОРА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР, 93’, режисьор Димитър Коцев-Шошо

20.00 - ВЕЛИКИЯТ МАЙСТОР, 130’ режисьор Уон Каруай

22.30 – НИМФОМАНКА – Част 2, 123’, режисьор Ларс фон Триер (зрители 18+)