Новото лице на френските надежди
Новото лице на френските надежди / снимки: Guliver/Getty Images

Новият премиер на Франция е един от най-популярните политици в страната, включително и заради недотам коректните си изявления по адрес на мигранти и роми. В собствената си партия обаче той е оспорван. Кой е Манюел Валс?

Досегашният френски министър на вътрешните работи Манюел Валс ще трябва да спасява неблагополучния президент Франсоа Оланд. 51-годишният Валс се ползва с името на трудолюбив, амбициозен и пробивен политик. "Франсоа Оланд си избра един доста оспорван политик. Но той е единственият, който все още се ползва с доверието на френския народ", казва политологът Хенрик Утерведе от Института за германско-френски изследвания в Лудвигсбург. Според него Манюел Валс е най-популярният политик в досегашното френско правителство.

Манюел Валс навлиза в политиката съвсем млад. Едва 17-годишен, синът на испански имигранти, става член на Социалистическата партия на Франция. Валс е привърженик на "Втората левица" - движение, което подкрепя социалдемократическите идеи. Валс подкрепя Мишел Рокар, вътрешнопартийния конкурент на Франсоа Митеран. След военната си служба, следва история в Сорбоната и впоследствие бързо се издига в партийната йерархия. През 90-те години на миналия век той е говорител на тогавашния премиер Лионел Жоспен. През 2001 година става кмет на Еври в близост до Париж. Година по-късно вече е депутат в Националното събрание.

През 2009 година се кандидатира на вътрешнопартийните избори за президентския пост. Макар да губи борбата, той определено успява да спечели внимание и интерес. По време на предизборната президентска кампания през 2012 година Валс е говорител на Франсоа Оланд и допринася съществено за изборния му успех. Оланд впоследствие му се отблагодари с ключовия пост на министър на вътрешните работи.

Консервативен социалист

За разлика от предшественика си Айро, чието правителство бе обвинявано в колебливост и хаотичност, в лицето на Манюел Валс французите виждат един действен политик. Той минава за човек на реда и закона. Като вътрешен министър си спечели симпатиите на много французи заради енергичните си изяви по време на катастрофи и полицейски акции. А с твърдия си курс по отношение на нелегалните мигранти стана любимец на традиционно консервативното вътрешно министерство. В същото време обаче си спечели врагове сред левицата.

Обидните изявления на Валс срещу роми накараха правозащитни организации да го обвинят в подбуждане към расова омраза. ЕС също отправи предупреждение към френския вътрешен министър. На голяма част от френските граждани обаче се харесаха думите на Валс по адрес на мигрантите и ромите. "Той е много амбициозен и енергичен политик, който не се страхува да говори открито, дори и това да не е политически коректно", казва политологът Хенрик Утерведе. Може би точно поради тази причина Валс често е ставал причина и за вътрешнополитически раздори.

Манюел Валс е представител на консервативното крило в Социалистическата партия. Той смята, че постиженията на лявата политика като 35-часовата работна седмица или възможността за пенсиониране на 60 години, нямат бъдеще. Валс с удоволствие би зачеркнал думата "социализъм" от името и от програмата на партията си. Всичко това го превръща в по-скоро нетипичен представител на левицата. "Въпреки това бъдещият премиер има способността да се налага в собствената партия", казва Норберт Вагнер от фондация "Конрад Аденауер" в Париж.

Новото лице на френските надежди
netinfo

Шансове за президентски пост

Манюел Валс става премиер на една държава, затънала в криза. Безработицата във Франция надминава 10 процента. Държавният дълг възлиза на повече от 90 процента от БВП. Новият премиер е натоварен с трудната задача да изпълнява непопулярния сред левицата "Пакт на отговорност", обявен от президента Оланд. Този пакт предвижда данъчни облекчения за бизнеса, в замяна на които да се разкрият нови работни места. Новото правителство ще трябва да намали и държавния дълг на страната.

Тази задача става още по-трудна на фона на всеобщите очаквания за намиране на възможно най-социално решение на проблемите. "В този смисъл Франция се нуждае от стабилен политик, който не се страхува от критика и насрещен вятър, защото новият курс е оспорван сред левицата, а и сред голяма част от лявоориентираните френски избиратели", казва Хенрик Утерведе.

Евентуален успех на амбициозния Валс би могъл обаче да застраши и позициите на президента Франсоа Оланд. Норберт Вагнер от фондация "Конрад Аденауер" смята, че Валс ще използва времето си като премиер, за да влезе в играта за президентските избори през 2017 година. "Ако популярността на Оланд продължи да пада, Валс със сигурност ще се възполза от своя шанс", казва експертът.