Оставиха в ареста 17-годишния Мирослав, обвинен в убийство
Оставиха в ареста 17-годишния Мирослав, обвинен в убийство / снимка: DarikNews.bg, Плевен

Постоянна мярка "задържане под стража" постанови плевенският Окръжен съд спрямо 17-годишния Мирослав Димитров. Той беше обвинен за умишлено убийство на 19-годишния Мишел Коцев, който при сбиване беше прободен смъртоносно с нож в сърцето. Трагичният инцидент се разигра на 29 март в плевенския квартал "Дружба". Мярката беше поискана от Окръжна прокуратура - Плевен.

"Обясненията на обвиняемия са доказателство в наказателния процес и аз като негов защитник не мога да му дам съвет да дава обяснения още в началото. Факт е, че има убито едно младо момче, че има сбиване и пререкание, а преди това и агресивно поведение от страна на убития Мишел. Тези факти ги има в кориците на делото", каза адвокат Марин Марковски - единият от защитниците на Мирослав Димитров. Той добави, че обясненията на обвиняемия още не са записани в кориците на делото и именно поради това, че към момента липсват самопризнания, не може да се каже, че той е извършителят на убийството.

Марковски направи уговорката, че не се ръководи от правилото вината да се прехвърля на жертвата и каза, че според показанията на свидетелите е имало агресивно поведение от страна на убития Мишел, че обвиняемият Мирослав е казал: "Хайде да си стиснем ръцете" и му е подал ръка и въпреки неговото дружелюбно поведение, след това става скандалът.

На въпрос дали Марковски твърди, че Мирослав е действал при самоотбрана, адвокатът отговори: "За да мога да твърдя това аргументирано, аз трябва да направя анализ на всички доказателства. Има сериозни възможности да се помисли, при това нападение, на което той е бил жертва, ако той е нанесъл удара, дали не се е отбранявал", добави Марковски.

Относно поисканата мярка за неотклонение "задържане под стража" Марковски обясни, че приятелите на убития Мишел са се заканили. "Когато има такова тежко убийство винаги има реакция и това е нормално, но тук реакцията на приятелите е над обичайната и виждам реална опасност за здравето и живота на моя доверител", каза адвокатът. Той обясни, че положението на обвиняемия е много деликатно относно това, къде да остане, защото няма баща, живее само с майка си, а и физически е доста слаб и не би се справил с една агресия, свързана с отмъщение.

Марковски изключи категорично да има някакви данни за наличие на любовен мотив в инцидента, довел до убийство. Той не изключи възможността, след като се съберат всички доказателства по делото, обвинението да бъде подменено от умишлено с убийство при случай на неизбежна самоотбрана.

В материалите от заседанието на Окръжен съд - Плевен се казва: "Съдът намира, че от данните по делото, макар и косвени, може да се направи обосновано предположение, че непълнолетният обвиняем Мирослав Димитров е извършил престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем". Посочва се също, че изводите са направени от доказателствата, събрани чрез разпити на 8 свидетели пред съдия, извършени на досъдебното производство, от които е видно, че между обвиняемия и починалия младеж е имало спречкване, като и двамата са употребили алкохол, спречкването е прераснало в сбиване, при което свидетелка е видяла как Мирослав нанася удар с ръка в корема на Мишел, като не е видяла нож, но забелязала, че след като той се изправил, е бил целия в кръв.

Други двама свидетели дават показания, че не са видели обвиняемия да нанася удари с нож на Мишел, но са видели сбиването, както и че Мишел е останал паднал на земята, а след това Мирослав им е признал, че му е нанесъл удари с нож, който винаги носи в себе си.

В този смисъл са и показанията на друг свидетел, но за разлика от останалите, той казал, че не е видял кръв по нито един от двамата. Пред него обаче Мирослав също споделил, че един или два пъти е намушкал с ножа си Мишел.