Оправдаха Сретен Йосич за убийството на журналист
Оправдаха Сретен Йосич за убийството на журналист / снимка: sxc.hu

Сръбски съд произнесе максимална присъда от 40 години затвор за убиеца на известния хърватски журналист Иво Пуканич - Желко Милованович, и оправда предполагаемия "мозък" на бомбения атентат - Сретен Йосич, извършен през октомври 2008 г. в Загреб.

Желко Милованович беше признат за виновен за поставяне на взривно устройство близо до колата на Пуканич в центъра на Загреб, съобщи съдебен източник, цитиран от БГНЕС.

Иво Пуканич беше основател и главен редактор на хърватския седмичник "Национал". Неговият близък сътрудник Нико Франич също беше убит при атентата.

Милованович, който е съден за същото престъпление и в Хърватия, но задочно, получи и там присъда от 40 години затвор през 2010 г. заради това, че е активирал бомбата от разстояние. По време на съдебния процес в Хърватия общо шестима души бяха осъдени на затвор от 15 до 40 години.

Предполагаемият организатор на атентата Сретен Йосич обаче беше оправдан поради "липса на доказателства". Известният представител на криминалните среди в Сърбия вече излежава друга присъда от 15 години затвор за участие в друго убийство. Третият обвиняем Миленко Кузманович беше осъден на пет години затвор за това, че помогнал на извършителите на убийството, съобщи съдия от белградския съд.

Прокуратурата, която смята да обжалва, твърди, че Йосич е платил най-малко 1,5 милиона евро за убийството след поръчка "от все още неустановен човек". Иво Пуканич, който беше спорна фигура в Хърватия, поддържаше често тесни връзки с политици, но също и с членове на криминалните среди.

Според обвинителния акт на хърватската прокуратура убийството му е било поръчано, за да се попречи на хърватските медии и тези в региона да пишат за дейността на криминалните групировки на Балканите.

Сретен Йосич се смята за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите.