До два месеца ще е ясно решението  на гръцкия съд за съдбата на „русия ангел
До два месеца ще е ясно решението на гръцкия съд за съдбата на „русия ангел / снимка: Guliver/Getty Images
До два месеца ще е ясно решението на гръцкия съд за съдбата на „русия ангел"
71612
До два месеца ще е ясно решението на гръцкия съд за съдбата на „русия ангел"
  • До два месеца ще е ясно решението на гръцкия съд за съдбата на „русия ангел"

До два месеца се очаква решението на гръцкия съд за попечителството на малката Мария, съобщи в ефира на Дарик председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. Тя се надява българската държава да спечели делото и да стане попечител на „русия ангел". Тъй като обаче, случаят с Мария не е единичен, според Жечева е добре България и Гърция да подпишат специално споразумение за ангажиментите на двете държави при случаи с непридружени деца и деца, жертви на трафик.

„Случаят с Мария в Гърция показа как, когато българските институции имат желание, работят координирано и в сътрудничество - ще има резултати. Очакваме Мария да се завърне в България, след като бяха представени всички документи и гаранции пред гръцкото правосъдие за грижите и отговорността, която българската държава ще поеме за Мария. Защо точно за Мария?! Първо, защото всяко едно дете е важно. Второ, много е важно ние да променим начина си на работа с Гърция, тъй като знаете за непридружени деца, жертви на трафик, бременните българки".

Относно това какво ще се случи с Мария, когато тя се завърне в България, Жечева обясни, че първо, с нея трябва ще се работи изключително активно, защото все пак тя трябва да бъде интегрирана, трябва да приеме общността: „Аз ще предложа и на министъра на външните работи, въпреки че и двете страни са членки на ЕС, да имаме едно конкретно споразумение с Гърция, в което ясно да отбележим какви са ангажиментите на двете държави по отношение на непридружените деца и деца, жертви на трафик".

Ева Жечева съобщи още, че по инициатива на външно министерство, на консулите ни зад граница е възложено да събират информация за всички български деца на територията на съответната държава, които биха могли да изпаднат в риск. Идеята е този регистър да се поддържа постоянно, за да има държавата възможност за навременна реакция при нужда.

В интервю за Дарик Жечева коментира още, че Държавната агенция за закрила на детето подкрепя съществуващата забрана за нощни пътувания по време на ученически екскурзии и не смята, че трябва да има либерализиране на условията за този вид превоз.

Преди дни се навършиха 10 години от катастрофата в река Лим, при която загинаха 12 българчета. По повод предложенията за промени в законодателството Ева Жечева посочи: „Всяка една такава тъжна и тежка годишнина ни връща към това какво ние възрастните не сме успели да направим за сигурна и безопасна среда за децата. Държавната агенция за закрила на детето и лично аз като председател няма да отстъпя, че всички мерки, които сме предложили преди години, са все още актуални. Ограниченията, които трябва да бъдат за нощните пътувания, трябва да останат. Ние ще надграждаме и ще правим проверки. Обявихме и национална кампания „Сигурна и безопасна среда за детето", където отново ще бъдат направени прегледи на всички нормативни актове, на обществени места - там, където детето играе, учи, расте. Целта на кампанията е не само да се направи преглед на нормативната уредба, а да се обърне вниманието както на институциите, така и на обществеността - в каква среда искаме да гледаме и възпитаваме нашите деца".