АФИС: БСП и ГЕРБ със сигурни места за Европарламента
АФИС: БСП и ГЕРБ със сигурни места за Европарламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Потенциалният вот на 25 май дава сигурни места в Европарламента само на БСП и ГЕРБ - това сочи проучване на агенция АФИС близо 50 дни преди изборите. Само двете големи партии прескачат бариерата от 5,88%.

Ако евроизборите бяха тази неделя БСП печели 18%, ГЕРБ - 17%. Под този лимит, но със сериозен потенциал според проучването на АФИС, са ДПС с 4,8 на сто от гласовете, „Атака" и „България без цензура". Последните две партии получават еднакъв резултат след анкетата - 3,2%. С една десета по-малко отреждат избирателите на формацията на Георги Първанов АБВ. 1,9 на сто от запитаните биха дали гласа си за Реформаторския блок. Националният фронт за спасение на България би получил 0,9%.

Според АФИС очакваната избирателна активност възлиза на 2,5 - 2,8 млн. души. Това означава, че за реализацията на поне един депутатски мандат ще са необходими най-малко 150 - 160 000 гласа, предава БГНЕС.

От потенциалните гласоподователи 86% вече са взели окончателно решение за кого ще гласуват. Останалите все още се колебаят, като половината от тях се колебаят в избора си между две и повече партии, а избирателите от другата остатъчна половина - дали да гласуват изобщо.

Нивата на неодобрение на действията на правителството спадат, като същевременно се наблюдава и леко покачване на доверието в дейността на министрите и на изпълнителната власт като цяло.

Проучването на АФИС е проведено в първата седмица на април, като на участниците е задаван открит въпрос - за кого ще гласуват.

Във вторник агенция "Медиана" представи резултати от социологическо изследване, според което четири партии минават бариерата на евроизборите през май - БСП, ГЕРБ, ДПС и „България без цензура".