Съдът в Казанлък осъди кмета на общината за клевета
Съдът в Казанлък осъди кмета на общината за клевета / netinfo


След 3 съдебни заседания, на първа инстанция, Казанлъшкия Районен съд призна за виновна по дело за клевета кметът на Казанлък Галина Стоянова. Наказателното дело срещу нея бе заведено от бившия началник на общинското звено по сметосъбиране и сметоизвозване, в мандата на Стефан Дамянов- Захари Захариев, за това, че на пресконференция, на 10-ти януари 2012 година Стоянова, в качеството си на служебно лице е разгласила позорни обстоятелства за друго служебно лице, какъвто се явява тъжителят Захари Колев Захариев.
Според Захариев и неговия адвокат, кметът на Казанлък е наклеветил бившия началник на общинското звено с твърденията си, че е извършил скандални нарушения на финансовата дисциплина, на всякакви закони в община Казанлък и държавата.
По делото бяха разпитани 3-ма журналисти, от присъствалите поне два пъти толкова на въпросната пресконференция, пресатешето на община Казанлък, както и 3-ма други свидетели на влошеното здраве на Захариев, вследствие на твърденията.
Съдът не взе под внимание предоставен запис от казанлъшката телевизия, както и показанията на журналист на Дарик.
Според съдия Невена Иванова, подсъдимата Галина Стоянова е извършила престъпление по член 148, ал. 2, във връзка с ал. 1, точки 3 и 4, във връзка с член 147, ал. 1. от Наказателния кодекс. Стоянова е освободена от наказателна отговорност и на нея се налага административно наказание - глоба, в размер на 2 000 лева. Кметът на Казанлък ще трябва да заплати на тъжителя Захари Захариев 3 000 лева, като обезщетение за причинените му неимуществени вреди.Сумата се дължи със законната лихва от 10-ти януари 2012 година насам. Стоянова ще трябва да плати и 120 лева държавна такса на Съда и 515 лева съдебни разноски на тъжителя.

Съдът не уважи иска на Захариев за 6 хиляди лева неимуществени вреди , като ги определи като „неоснователни и недоказани".
Присъдата на кмета на Казанлък подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Окръжен съд Стара Загора. Адвокатът на кмета на Казанлък Иван Михайлов заяви, че ще обжалва днешното решение.
На свой ред Захари Захариев изрази удовлетворение от решението на Казанлъшкия съд, което постигало целта му: да изчисти името си, своето и на неговите колеги. Според него, Съдът е оценил  реалистично, а той е искал "да покаже на гражданството, че не може който, където и какъвто и  пост да заема да си позволява да говори неща, които не са се случвали. "