Любопитни факти от миналото възбуждат интереса на млади краеведи
Любопитни факти от миналото възбуждат интереса на млади краеведи / Весела Пелова

Знаете ли, че популярният „Аспарухов вал" всъщност не е Аспарухов, а Омуртагов, че Оряхово е издигнато във важно пристанище, вдовиците - в бройката на мъжете-данъкоплатци, Криводол - в център на кааза в Османската империя, а днешната ни данъчна система все още приключва през март, като турската?

Тези и още много други загадки от миналото на врачанския регион разнищиха в своите проучвания членовете на краеведското дружество - Враца на своите Пети поред самостоятелни четения, съобщи Весела Пелова, от Държавен архив Враца.

"Изобщо не беше изненада, че след повече от цял век проучване, фамилията Хаджитошини все още предлага нови данни за връзката между врачанските родове, благодарение наследниците на фамилията, които предоставят семейния си архив за проучване на Ивайло Никодимов. Установи се, че са запазени и разширени богатите традиции на ловното движение в Мездренския край, благодарение на Мирослав Гетов; че туристическо д-во „Веслец" е истинският двигател и спасител на националния поход „Козлодуй - Околчица" - както при неговото зараждане, така и при отпадането на задължителните „масовки" през 90-те години на 20 век, благодарение на проучването на Бойка Лозанска .

Родното село - като неизчерпаем извор на вдъхновение, спомени, традиции и непреходни ценности за живота на всеки човек за пореден път представиха чрез своите разработки Ивана Захариева - с. Зверино, Анета Дилов - от с. Баница и Валентина Панова - от с. Голямо Пещене.

Любопитни факти от миналото възбуждат интереса на млади краеведи
netinfo


За трета поредна година след създаването на д-во „Млад краевед", младите любители на загадките от миналото участваха със своите самостоятелни презентации, по архивните фондове на дарителите на Държавен архив Враца. Това са Дарена Дилчовска, Десислава Славчева, мила Ганецовска и Ванеса Пенова.

Те споделиха на равно с дългогодишните изследователи и своите съученици от историческата паралелка в СОУ „Хр. Ботев" постигнатите резултати от своите търсения през изминалата година. Тон за краеведската конференция даде Блага Атанасова - председател, която с разработката си за работата с децата в Регионалната библиотека напомни за темата на юбилейната 10-та конференция. 
В заключение изследователите на родния край не пропуснаха да си припомнят, че историята е и непресъхващ извор на забавление с грешките, поуките и бисерите от миналото - благодарение фейлетоните на Радослав Тричков в уникалния врачански радиовестник „Стършел".

По този начин с добро настроение и нови идеи, членовете на краеведското дружество набелязаха нови теми и загадки от богатото историческо минало на своите селища като обект на бъдещи проучвания. Те направиха и нови планове за гостуване на краеведското дружество в Мездра на 16 май и в първата нощ на музеите в Оряхово, където бяха поканени от Евгения Найденова и Деница Петрова - редовни участнички в четенията".

Любопитни факти от миналото възбуждат интереса на млади краеведи
netinfo