Лазарки наричаха за здраве, щастие и беркет в Стопанска академия
Лазарки наричаха за здраве, щастие и беркет в Стопанска академия / Стопанска академия

В навечерието на Лазаровден, който поставя началото от серията Великденски празници, деца от свищовската ЦДГ „Радост” гостуваха в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.  Малките лазарки, пременени в народни носии и с цветни венчета в косите, поздравиха служители и преподаватели за предстоящите празници. С изпълненията си на обредни песни и танци, пресъздаване на обичаи и наричане за здраве, щастие и берекет, децата създадоха много радост и истинско празнично настроение на всички присъстващи. Малките лазарки показаха как могат да скачат високо, за да пораснат посевите и да бъде плодородна годината, а тропайки силно с крачета пожелаха да бъде добра годината за животновъдите и добитъка да се множи.
Като добър „стопанин на дома”, зам.-ректорът проф. д-р Теодора Димитрова, посрещна гостите с питка и както повелява традицията ги дари с яйца, пари, лакомства и дребни подаръци.
Освен символичните дарове, малките лазарки получиха и бурни аплодисменти от присъстващите, част от които се подготвяха да отпразнуват именните си дни на Лазаров ден и на Цветница.