Микроязовири няма да бъдат завирявани, защото застрашават пътя за Маказа и цехове
Микроязовири няма да бъдат завирявани, защото застрашават пътя за Маказа и цехове / netinfo

Два микроязовира в Кърджалийско няма да бъдат завирявани и ще останат изпуснати, защото застрашават обекти, намиращи се в близост до тях. Това е решила Междуведомствената комисия, свикана по заповед на областния управител Бисер Николов, след проверка на 35 потенциално опасни водни обекти на територията на област Кърджали.

Причината за мерките спрямо микроязовирите „Пепелище 2” и „Горичево” е, че при завиряване първият би застрашил участък  от пътя Кърджали – ГКПП „Маказа-Нимфея”, а  вторият - промишлени цехове в района.

Обект на проверката на Междуведомствената комисия са били 33 микроязовири и двата големи язовира „Кърджали” и „Студен кладенец”.

В комисията участват представителите от Областна администрация Кърджали, ОУ„Пожарна безопасност и спасяване на населението”, „Язовири и каскади” , Басейнова дирекция – Пловдив, „ВиК” и общинските администрации. Те са проверили  стените на микроязовирите, изпускателите, преливниците, проводимостта след язовирите и доколко те застрашават хората и инфраструктурата.

„В близките дни ще бъдат изготвени протоколите за техническото и експлоатационно състояние на обектите. Предписания ще бъдат насочени основно към „Земинвест” ЕАД, собственик на  повечето водни обекти”, коментира заместник-областният управител Назми Мюмюн.