Печенката направи дует с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази
Печенката направи дует с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази / netinfo
Печенката направи дует с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази
71780
Печенката направи дует с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази
  • Печенката направи дует с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази

Бийтбокс изпълнителката Адрияна Николова – Печенката направи дует цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази, а водещият Виктор Николаев размаха диригентската палка, а после засвири и на цигулка.

Това се случи на заключителния концерт в Разград по програмата за обучение по музика „Фортисимо в клас“, която се финансира от фондация „Америка за България“.

„Фортисимо в клас“ се реализира в Разград от две години, през първата – в ОУ“Васил Левски“, през втората се присъединява и ОУ“Никола Икономов“, очаква се догодина да има и трето разградско училище. В  седем града в страната близо 5000 деца получават информация за музиката от извора – от самите музиканти, които влизат в час и представят инструментите, на които свирят.

През тази учебна година децата от Разград са се запознали с 9 нови инструмента. На заключителния концерт „Фортисимо в клас“ стана ясно, че са внимавали в час, тъй като бързо се справяха с гатанките, задавани от водещия Виктор Николаев.

Самият водещ за кратко смени ролята с други две. Първо поиска да е диригент, а после децата му предложиха да посвири на цигулка. Чуйте в прикачения звуков файл какво се получи.

Диригент на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ бе Максим Ешкенази, а солисти - бийтбокс  изпълнителката Адриана Николова – Печенката и цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази. Двамата спретнаха и дует.

Заедно с оркестъра децата от публиката – третокласници, четвъртокласници и петокласници - направиха обиколка на света с изпълненията на творби на известни композитори от: Франция, Русия, Австрия, Финландия. Концертът завърши с музиката от „Междузвездни войни”, а зрителите си тръгнаха и с подарък – папка с комикси.