Полицията съветва: Бъдете внимателни по празниците!
Полицията съветва: Бъдете внимателни по празниците! / netinfo

Традиционно в навечерието на Възкресение полицаите в страната организират допълнителни сили и средства за защита на сигурността и безопасността по време на празниците, информират от Областната дирекция на МВР в Хасково. Органите на полицията предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите през Великденските празници. В специални срещи с органите на местната власт и администрацията са разяснени конкретните дейности за осигуряване на безопасността по празниците.

Специалистите по сигурността съветват гражданите при отсъствие през празнични дни да обезопасят жилищата си и да помолят съседи да наблюдават дома им срещу евентуално посегателство.

Традиционно храмовете, търговските обекти и градският транспорт са предпочитаните от джебчиите места, особено в суматохата на празничното настроение. Повече бдителност и повишено внимание биха ни предпазили от неприятната изненада да останем без документи, пари или накити.

През пролетните празниците зачестяват и кражбите и измамите при търговия с животни. За да не ви измамят - предварително се осведомете за имената и номерата на автомобилите на купувачите, а при разплащането - проверете дали получените пари са истински.

Служителите на "Охранителна полиция" насочват внимание и към очакваното интензивно движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, особено в пиковите часове. "Пътна полиция" ще предприеме допълнителни мерки за подобряване на организацията и безопасността на движението, най-вече при входно-изходните артерии. Допълнително полицейско присъствие ще бъде осигурено за подпомагане на движението в дните, когато хората напускат и се прибират в градските центрове. Ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазните колани и обезопасителните системи за превозването на децата, изправност на автомобилите, наличие на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" и др. Особено внимание ще бъде отделено на сигурността на организираните ученически екскурзии и други групови пътувания.

Експертите са категорични, че основните рискови фактори за възникване на пътни инциденти през почивните дни са свързани с увеличената интензивност на движението, склонността към компромиси при изпреварване и рискови маневри, празничната еуфория и понижената бдителност. Сред първостепенните причини за злополуки с жертви и ранени е шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол. При тези инциденти потърпевши са предимно пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

За да не помрачите предстоящите празници пътните полицаи съветват да следвате няколко прости съвета:

Организирайте пътуването си така, че да избегнете пиковите часове и да шофирате през светлата част на денонощието. Преди пътуването, прегледайте основно спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми.

Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Зад волана по дългия маршрут е добре да е най-опитният водач от семейството или компанията. Преди да потеглите на път, предварително определете шофьор, който ще остане трезвен.

При движение в колона, не опитвайте излишно изпреварване, тъй като то няма да Ви осигури съществено придвижване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, като се движите на подходяща дистанция и не притеснявате останалите участници в движението. Нервност, агресия или опити за рискови маневри няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията. Шофирайте винаги с разумна скорост. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани пешеходци и деца, които увлечени в игра, може неочаквано да излязат на пътното платно. По-ниската скорост ще Ви гарантира време за реакция.

Поставяйте непременно предпазните колани и настоявайте всички пътници да сторят това. Не превозвайте деца без обезопасителни системи /седалки и столчета/, задължителни по Закона за движението по пътищата.

Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и при наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. При движение по хлъзгави настилки, увеличете двойно дистанцията, за да избегнете сблъсък.

Служители на ГДПБЗН провериха църковните обекта в навечерието на Великден:

Традиционно огнеборците в цялата страна проверяват църковните храмове. Сред най-честите нарушения са липсата на достатъчно изправни уреди за първоначално пожарогасене, затворени или заключени евакуационни изходи и използване на неизправни отоплителни уреди. Акцент при проверките е поставен върху спазването на противопожарния режим, създаване на условия за успешна евакуация и състоянието на електрическите и отоплителните инсталации. Огнеборците са извършили допълнителни инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.

По време на празниците са осигурени извънредни дежурства във всички манастири, църкви и параклиси, където се очаква да има големи струпвания на посетители.

За да се избегнат произшествия, огнеборците напомнят да се внимава при използването и паленето на свещи - те трябва да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. При скупчването на хора има опасност от запалване на дрехи, особено от синтетични материали, предупреждават от ГДПБЗН. Затова не трябва да се допуска бутане и изпреварване. Огнеборците приканват в дома свещи да се палят само върху специални негорими подложки и в съдове, защищаващи пламъка от течение. Ако възникне произшествие, най-добрите съветници са самообладанието, уважението към ближния и спазването на реда. Изпълняването на указанията на служебните лица и оказването на съдействие на деца, възрастни и трудноподвижни хора, ще даде възможност на пожарникарите да се справят бързо с възникналата ситуация.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи вашето настроение, знайте, че на тел.112 можете да намерите полицейски служители, готови да Ви помогнат, заявяват от Областната полицейска дирекция в Хасково.