Първи празник на яйцето стягат в Павликени с много атракции, състезания и награди
Първи празник на яйцето стягат в Павликени с много атракции, състезания и награди / DarikNews.bg
Първи празник на яйцето стягат в Павликени с много атракции, състезания и награди
71829
Първи празник на яйцето стягат в Павликени с много атракции, състезания и награди
  • Първи празник на яйцето стягат в Павликени с много атракции, състезания и награди

Около 5000 яйца ще бъдат осигурени за първия празник на яйцето, който стяга Павликени на 1 май. Уникалният фестивал ще събере на едно място спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти, съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Празникът се организира съвместно от общината и местната фирма “Хайпро”, която осигурява яйцата.

„Решили сме да покажем всичко, което може да се приготви от яйце, като започнем от най-обикновен омлет, преминем през употребата на яйцето в козметиката и фармацевтиката и стигнем чак до възможността то да бъде превърнато в произведение на изкуството. Освен това яйцето е и средство за спортни състезания”, обясни градоначалникът. Затова мотото на празника е “Едно яйце – много възможности”. На градския площад пред читалище “Братство” ще бъде издигната специална сцена, на която ще се изявяват вокални и танцови формации, а официалното откриване на празника ще бъде в 10,30 часа на 1 май.

Седем спортни игри с яйца ще забавляват павликенчени и гостите на града през целия ден. Най-много мераклии има за състезанието по хвърляне на сурови яйца в цел. Другите дисциплини са спринт, слалом, щафета, кражба на яйца и дори руска рулетка, която предвижда целене с яйца, едно от които сурово. За най-добрите са предвидени предметни награди.

Специални награди, изработени от местния бижутер Константин Костов, пък ще има за победителите в кулинарните състезания - за приготвяне на ордьоври, основни ястия и десерти от яйца. Първенецът ще получи позлатено яйце, класиралият се на второ място – сребърно яйце със златна шарка, а третият – изцяло сребърно бижу.

Близо 40 кмета от цялата страна са поканени на празника, като част от тях ще се включат в кулинарните състезания. С цял кулинарен екип ще пристигне кметът на Каварна Цонко Цонев. На мегдана ще излезе и най-атрактивната готвачка на Павликени Елена Божанова, която ще трябва да забърка 101 омлета в огромен тиган. На свои щандове ще готвят и местни ресторантьори. Като атракция ще бъде изградена и къщичката на Хензел и Гретел, в която ще се предлагат сладкарски изделия, отново направени с яйца. Обособен ще бъде и селски кът, в който ще се разхождат живи кокошки.

Всички състави от общината, както и местните рок банди „Хед бендърс” и „Нойс” ще участват в концертната програма на плащада. Вечерта на сцената ще излезе и фолк певицата Нелина.

Идеята за празника първоначално дошла от съпругата на кмета Ивелина Манолова. Собствениците на павликенската птицеферма също харесали инициативата и решили да я подкрепят. Така общината и фирмата ще си поделят разходите за първия празник, като целият бюджет е в рамките на 12 000 лв.

Още за празника може да чуете в звуковия файл от кмета инж. Манолов.