Касата отказва да плати лечение на тежко болни у нас, а плаща за същото в чужбина
Касата отказва да плати лечение на тежко болни у нас, а плаща за същото в чужбина / sxc.hu
Касата отказва да плати лечение на тежко болни у нас, а плаща за същото в чужбина
71842
Касата отказва да плати лечение на тежко болни у нас, а плаща за същото в чужбина
  • Касата отказва да плати лечение на тежко болни у нас, а плаща за същото в чужбина

Здравната каса отказва да заплати лечение на тежко болни в България и плаща няколко пъти повече за същото в чужбина. Това твърдят лекари и пациентски организации, които уточняват, че става дума за операция на болни от Паркинсон чрез дълбока мозъчна стимулация. Цената на необходимия за нея имплант е от порядъка на 40 000 лева, които са за сметка на пациента, ако той пожелае да се лекува тук. В случай, че кандидатства за лечение в чужбина, обаче, Касата е в състояние да му го покрие, независимо че там то ще струва между 60 000 и 80 000 евро, съобщи д-р Красимир Минкин от столичната болница „Св. Иван Рилски". На въпроса резонно ли е това, от финансовата институция ни отговориха, че наистина заплащат имплантирането на наши пациенти в чужбина, но го правят по европейски регламент. Това лечение нямало нищо общо с графата здравноосигурителни плащания.

В момента около 20 души в България имат жизнена нужда от подобна операция и тя може да се извърши у нас, смята хирургът д-р Красимир Минкин. Проблемът е, че всеки от пациентите трябва да извади по 40 000 лева от джоба си за имплант, защото в България той не се покрива. Ако поискат обаче, пациентите могат да получат безплатно лечение в чужбина на доста по-висока за касата цена.

„В чужбина може, дори и да е по-скъпо в България не може, защото нямало пари. Не виждам как Здравната каса не може да сметне колко пари би загубила, ако плаща в чужбина и би спестила, ако го прави в България. Единственото обяснение са свръхестествени сили, които сега някои други хора ги наричат лобита или схеми за печелене на пари", коментира д-р Минкин.

От Конфедерация за защита на здравето обявиха, че ще подкрепят лекарите и пациентите в техните искания да стане възможно лечението на болни от Паркинсон в България.

„Така че каквото е решила Организацията на паркинсониците, ние сме зад нея с нея и зад всички хора, които страдат от това тежко, неврологично заболяване. Във всяко едно отношение могат да разчитат на нашата подкрепа - дали е прокуратурата, дали ще направим едно искане към Комисията по дискриминация, или директно ще отидем на съд, това вече ще го решим в близките няколко дни, след като мине Страстната седмица", обясни Веска Събева.