Спешните медици настояха за паник бутони в линейките
Спешните медици настояха за паник бутони в линейките / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Десислава Кателиева
71847
Десислава Кателиева
  • Десислава Кателиева

Спешните медици за пореден път поискаха в кабинетите им и в линейките да бъдат инсталирани паник бутони за директна връзка с полицията. В писмо до Здравното министерство работещите в спешната помощ припомнят, че не могат да продължават дейността си без да имат сигурност и без възможността ясно да разграничат кои случаи са наистина спешни и кои не. „Въпрос на време е някой от колегите ни да пострада много сериозно,” подчерта пред Дарик Десислава Кателиева, председател на асоциацията, която представлява спешните медици. Тя уточни, че дори в таксиметровите автомобили има паник бутони, които да осигуряват директна връзка с полицията при нужда.

„Независимо, че го искаме от много време, все още няма паник бутони, които да действат в спешните кабинети към филиалите и в линейките. Има паник бутони в самите линейки, но те не са свързани, те практически не работят. Фактически, директна връзка на спешния екип с полицията няма. Връзката се осъществява чрез телефон 112 или чрез районната координационна централа. Просто не е редно, при положение, че всяко едно такси в страната има паник бутон и директна връзка с полицията, хората, които спасяват животи, да нямат,” посочва д-р Кателиева.

Тя допълва, че паник бутонът не е единственото, което липсва на спешните екипи.

„Искаме правила, искаме алгоритми за работа, искаме алгоритми за приемане на повиквания. Не може да преглеждаме всеки, който си е преценил, че е спешен. За да се задържат хората в спешната помощ, те трябва да са мотивирани да останат. А това става с осигуряване на безопасни условия на труд, на перспективи за развитие, както и на достойно заплащане. Това са все неща, които повтаряме вече две години, а насреща получаваме „Пироговчета”, неизпълним за линейката лекарствен списък и други. Лошото обаче е, че колегите намаляват,” добавя председателят на асоциацията.