Цацаров: Трудно ще стигнем до хората, злоупотребили с ЕГН-та
Цацаров: Трудно ще стигнем до хората, злоупотребили с ЕГН-та / снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата ще работи само по жалбите, в които има ясни данни за престъпление при злоупотреба с лични данни. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, който коментира темата пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Цацаров посочи, че е останал доволен от това, което са му споделили колегите му след вчерашната среща между прокуратурата, ЦИК и представители на Комисията за защита на личните данни, на която е било постигнато ясно разграничаване на правомощията на органите.

Главният прокурор добави, че е останал с впечатлението, че Комисията ще свърши своята работа. Той уточни, че на срещата се е стигнало до съгласието жалбите, които касаят само злоупотреби с лични данни, да бъдат изпращани до Комисията, а тези с явни данни за престъпление да бъдат насочени към прокуратурата.

Стотици българи сигнализираха, че личните им данни са използвани незаконно в подписките на партиите за регистриране на европейските избори. На сайта на Централната избирателна комисия всеки гражданин може да провери с ЕГН-то си дали и коя партия или коалиция е подкрепил. Пред Дарик потърпевши се оплакаха, че не са се подписали в полза на никой, а имената им излизали в списъци за регистрация.

От ЦИК казаха, че ще сезират прокуратурата за злоупотребата, чрез която имена и ЕГН-та са използвани, за да се прескочи границата от 2500 подписа за регистрация на изборите. От там обаче обясниха, че всеки потърпевш може да поиска заличаване от списъка, в който е попаднал по съмнителен начин, едва след като се установи по експертен път, че подписът е подправен. От ЦИК не дадоха и категоричен отговор дали скандалът с откраднатите лични данни ще повлияе на регистрацията на партиите.