Защо заекът е част от Великденските празници?
Защо заекът е част от Великденските празници? / Thinkstock/Getty Images

Яйцата винаги са били обект на интерес. Те са символ на живота, душата, плодородието в доста религии. Но със заека нещата са много любопитни, той винаги е бил символ на плодородие. И сега ще му обърнем специално внимание.

Ние знаем, че зайците се плодят доста, плодят се като зайци. Един поглед към справочниците по биология ни показва, че леко Lepus europaes ражда 4 пъти годишно, като при първото и последното раждане малките са 2-3, а при междинните - около 3-5 малки. Значи наистина плодовито животно. Годишно ражда около 16 малки. Със сигурност е по-плодовит, сравнение с елена. Обаче да вземем например катерицата. Тя ражда два пъти годишно по 10-на малки, което значи, че произвежда почти същото количество бебета като заека. Сивият плъх ражда 5 пъти годишно, по 15 малки, което означава, че смазва конкуренцията на зайците по плодовитост 3 пъти. Защо тогава плъхът не е символ на плодовитост, а заекът. Задава ли сте си този въпрос? Нашите древни предци не са били сантиментални към зайчетата, защото са пухкави, за сметка на плъховете. Ако те са търсили някакъв конкретен белег, няма значение какво е животното, което го носи. Ами кокошките? Те са значително по плодовити и от зайците, и от плъховете. Значи има нещо друго.

Плиний, Плутарх, Филострат, Елиан, тези древни енциклопедисти, до един говорят за зайците и допускат една и съща грешка. Твърдят, че зайците са хермафродити - имат в себе си, както мъжки, така и женски полови белези. Откъде накъде и как се е разпространил този нелеп мит, не е ясно, но в Античността се е ширило схващането, че заекът може да се самоопложда. Сега ви е странно, но тогава никой не е подлагал на въпрос това твърдение. И затова заекът е бил почитан в много култури. Обаче самооплождането на какво ви прилича? На зачатие без участието на друг. Или иначе казано - на непорочно зачатие. Ето как заекът е станал символ не само на плодовитост, но и на сексуална невинност. И оттам се е превърнал в църковен мотив.

Православието не му обръща внимание, но на запад има страшно много примери за присъствието на заека като мотив в храмовете. Той е зооеквивалент на Богородица. Така заекът в западната църква има някак си естествена роля, далеч по-естествена от Дядо Коледа или дори от самите боядисани яйца. И понеже това природно, самозачеващо се чудо, по стечение на обстоятелствата е пухкаво, и децата го харесват, така то се включва в най-светлия християнски празник. По линия не толкова на плодовитостта, а на невинността.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук