Светлозар Лазаров: Заловени са 70 кг кокаин и 35 кг хероин
Светлозар Лазаров: Заловени са 70 кг кокаин и 35 кг хероин / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Светлозар Лазаров: Заловени са 70 кг кокаин и 35 кг хероин
71852
Светлозар Лазаров: Заловени са 70 кг кокаин и 35 кг хероин
  • Светлозар Лазаров: Заловени са 70 кг кокаин и 35 кг хероин

Около 70 кг кокаин са намерени от полицията в трансформатор на подпален автомобил в Димитровград. Случаят е от октомври, но до момента не е оповестяван от МВР. Освен него главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров използва случая да се похвали и с друг по-пресен удар на родните власти - пресечен трафик на 35 кг хероин към Западна Европа. Светлозар Лазаров отново разкритикува работата на предшествениците си в МВР, като заяви, че по случая „Кокаинов крале" е работено избирателно, а чрез заобикаляне на обществени поръчки средства от Столичната общината са пренасочвани към хора, свързани с наркоаферата.

Преди три дни на ГКПП Силистра, по предварително подаден сигнал, полицията спира за проверка микробус с разградска регистрация. В тавана на автомобила са открити 65 пакета хероин с обща маса 35 кг. Наркотикът е бил предназначен за страни от Европа. Друг случай с по-сериозно количество е регистриран през октомври миналата година. На площадка за черни и цветни метали край Димитровград е опожарен лек автомобил. В него е открит трансформатор без намотки, използван за тайник, в който няколко седмици по-късно разследващите откриват над 70 кг кокаин. Наркотикът е бил предназначен за пласиране на вътрешния пазар, а след намирането му в наркосредите възниква напрежение, обясни главният секретар Светлозар Лазаров:

„В момента има наистина напрежение предвид този случай и таво, което ми докладват е, че доста лица са съпричастни към организираната престъпност извършват собствено проучване по случая. Взимаме всички мерки, за да не се стигне до саморазправи"

Според Лазаров причината автомобилът, в който е укриван кокаинът, да е подпален, е за да се осуети работата на МВР, тъй като лицата, които са свързани с наркотика са били наблюдавани.

Въпреки че самоличността им е известна досъдебното производство по случая към момента се води срещу неизвестен извършител. Във връзка със скандала с проверявания общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев главният секретар категорично заяви, че средства на общината за пренасочвани към хора, свързани с „Кокаиновите крале".

„Това е факт. Има едно търговско дружество, собственост на Столична община, където по незнайни причини чрез това търговско дружество е заобиколен закона за обществените поръчки и Чистота „Искър" са предоставили на определени юридически лица да извозват балите с боклук по неясни критерии и причини. Това е факт и не виждам кой би могъл да го опровергае", допълни главният секретар на МВР.

Лазаров заяви още, че по време на предишното ръководство на полицията по акцията "Кокаиновите крале" не били проследявани връзки на конкретни лица, макар информация в службите да е имало достатъчно.