Шефът на MTG: Стремежът ни е да сме световен играч
Шефът на MTG: Стремежът ни е да сме световен играч / netinfo

MTG не продава, а купува компании, споделя Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на компанията собственик на "Нова броудкастинг груп" в интервю за "24 часа".

Той смята, че медийният пазар в България е изключително динамичен и интересен, като допълва, че от компанията биха искали да инвестират още, както и да постигат все по-високи резултати.

Линдеман обяснява, че стремежът на медийната група е да бъде световен играч. "Нашият подход е следният - ние не продаваме, а купуваме, защото искаме да разширим присъствието си в различните страни и региони. Не водим преговори с никого и не продаваме. Купуваме компании. Така че компаниите в България, които искат да станат част от медийната ни група, са повече от добре дошли да ни се обадят. Имаме нужда от дигитални компании, от фирми, които произвеждат съдържание и в такива желаем да инвестираме", каза той.

Шефът на MTG посочи, че стратегията й за развитие стъпва на три основни стълба: географска експанзия, предлагане на повече и по-разнообразно съдържание и силно присъствие онлайн. Той подчертава, че във всички страни, в които MTG присъства, е важно да има качествени, независими и обективни новини. На въпрос дали собствените продукции не излизат скъпо за родния малък пазар, шефът на компанията собственик на Нова телевизия отсича, че това е част от инвестицията, която са решили да направят, по-важното е, че тя носи резултат и възвръщаемост - в момента има ръст.

На въпрос очаква ли други чужди медийни компании да влязат на родния пазар, той отговаря утвърдително. "И мисля, че те няма да са свързани непременно с традиционната телевизия, а по-скоро с дигитални медии и със създаването на съдържание. Източна Европа като цяло е голям пазар, който се развива и за който може да се прогнозира ръст. Ако погледнете годините от 2008-а, когато започна кризата, до днес, пазарът все още не се е възстановил напълно, все още е под нивата, на които беше тогава. Нашата компания сега е по-силна в Чехия, България, Естония, Латвия, Литва, отколкото беше през 2008 г. Когато пазарът се възстанови напълно, очакваме ожесточена конкуренция на всички пазари", казва той.

Линдеман категорично отрече слуховете, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов притежава акции на компанията. MTG e публична компания, листвана на борсата, следователно акционерите й са публично известни и всеки може да провери кои са те. Борисов със сигурност не е сред тях, посочи шефът на медийната компания.

Цялото интервю четете в 24chasa.bg

***

Йорген Мадсен Линдеман е роден през 1966 г.

Избран е за президент и изпълнителен директор на "Модърн таймс груп" (MTG) - собственика на "Нова броудкастинг груп", през септември 2012 г.

Кариерата му в MTG започва през 1994 г. Бил е шеф на MTG Дания, преди това там е оглавявал и Viasat Sport. Управлявал е дейността на компанията в Чехия, а по-късно и в Унгария.

Член е на международната асоциация "Еми" в Ню Йорк.