Климатични промени ще има, но не в близките години, сочи доклад на МОСВ
Климатични промени ще има, но не в близките години, сочи доклад на МОСВ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Климатични промени ще има, но не в близките години, сочи доклад на МОСВ
71864
Климатични промени ще има, но не в близките години, сочи доклад на МОСВ
  • Климатични промени ще има, но не в близките години, сочи доклад на МОСВ

Климатичните изменения, свързани с намаляването на валежите и повишаването на температурите, не се отнасят за близките няколко години, а се предвиждат за по-дълъг период от време. Това заяви за Дарик Боряна Каменова, ръководител на дирекция „Политика по изменение на климата" към МОСВ, по повод тревожната информация от доклада на ведомството, която посочва, че бъдещето на зимния туризъм у нас е сериозно застрашено заради климатичните промени. По думите на експерта евентуални изменения в температурите могат да повлияят и благоприятно на алтернативния туризъм в страната.

Липсата на сняг, малкото количество валежи и покачването на температурите със сигурност ще се отрази тежко на зимния туризъм в България. Според доклада на МОСВ климатични промени не са изключени, но не и в близките години.

„Действително туризмът е един от секторите, които би могъл да е от най-засегнатите от евентуалните климатични промени. Може да се очаква изместване на сезоните, по-високи температури, като цяла намаляване на снежната покривка, но изрично е подчертано, че не става въпрос за краткосрочен аспект, а за по-дългосрочен период от време", обясни Боряна Каменова.

И ако безснежните зими затрудняват ски курортите, то алтернативният туризъм само може да спечели от евентуалните климатични изменения, допълни още Каменова:

„Балнеоложки туризъм, културно-познавателен, кулинарен, винен. Има и благоприятни ефекти, не са само отрицателните", каза тя.

От екоминистерството планират и изготвяне на рамков документ „Анализ и оценка на риска и уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени". Целта е да се направи оценка на риска от най-характерните за нашия географски район природни бедствия.