Стопанска академия награди победителите в национален конкурс за ученическо есе
Стопанска академия награди победителите в национален конкурс за ученическо есе / Стопанска академия

Националният конкурс за ученическо есе, който Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира за трета поредна година, предизвика българските средношколци да представят мнения, впечатления и отношение по различни актуални теми, свързани с икономиката на страната ни. Участниците имаха възможност да избират между пет направления по теми, зададени от катедрите „Финанси и кредит”, „Застраховане и социално дело”, „Обща теория на икономиката” и „Аграрна икономика”.

Резултатите от конкурса бяха обявени на официална церемония в Свищовското висше училище, където зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. Теодора Димитрова поздрави участниците и връчи наградите на победителите.

„Новите предизвикателства пред българската икономика” е темата, предизвикала най-много средношколци да представят свои разработки. Комисията от съответната катедра, оценявала есетата, присъди две първи места в това направление. Грамота за първо място, сертификат за участие и предметни награди получиха Моника Живкова от ПГИ – Шумен и Рени Георгиева от ПГИ – Дряново.

Две първи места присъди и комисията в направление „Търговските банки – фактор за стабилна финансова система”. Награди за първо място проф. Димитрова връчи на Доника Цановска от ДТГ „Димитър Хадживасилев” /Свищов/ и на Семра Ферад от ПГИ „Ал. Константинов” /Кърджали/.

В направление „Социалното осигуряване и застраховането в България – очаквания и реалности” първо място завоюва Никол Костадинова, ученичка от НФСГ – София. С есе по темата „Перспективи пред аграрния туризъм” победител в това направление стана Даниела Иванова от Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Суворово. Комисията, оценявала участниците в направление „Предизвикателствата пред агробизнеса в България” класира на първо място Виктория Димитрова от Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен.

Според условията на конкурса, в надпреварата имаха право да участват ученици от предпоследен и последен гимназиален курс на всички икономически училища в България.