1,4 млрд. лв. от здравните ни вноски ГЕРБ изхарчили за пенсии
1,4 млрд. лв. от здравните ни вноски ГЕРБ изхарчили за пенсии / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
1,4 млрд. лв. от здравните ни вноски ГЕРБ изхарчили за пенсии
71866
1,4 млрд. лв. от здравните ни вноски ГЕРБ изхарчили за пенсии
  • 1,4 млрд. лв. от здравните ни вноски ГЕРБ изхарчили за пенсии

1,4 млрд. лв. от здравните ни вноски, одържавени по време на управлението на ГЕРБ, са похарчени за пенсии. Парите на Здравната каса били прехвърлени в НОИ, за да решат проблема с недостига на средства за пенсионерите. Това съобщи днес заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков, като уточни, че информацията е предоставена от депутати от ГЕРБ след дълги разпитвания от страна на парламентарната здравна комисия. Трансферът, заради който председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов нарече бившия финансов министър Симеон Дянков „българоубиец”, бе осъществен в края на 2010-а година. Писмен отговор на въпроса къде са 1,4 млрд. лв. от здравни вноски обаче все още няма, уточни Пенков.

„Писмен отговор нямаме, но след непрекъснато отправяне на въпроси от страна на здравната комисия за това какво се случи с парите за здраве, отговор най-после беше даден – да, бяха употребени, за да се реши проблем в НОИ със заплащането на пенсионерите. Отговорът бе даден по време на заседание на бюджетната парламентарна комисия, защото там присъстваха икономисти, финансисти, включително и от ГЕРБ,” посочи д-р Бойко Пенков.

Възстановяването на тези средства, според него, безспорно е необходимо за родното здравеопазване, но решението за подобна стъпка било от компетенциите единствено на финансовия министър. Ако сега беше налична, сумата от 1,4 млрд. лв. е можело да се използва и за начало на реформа.

„Знаете, че в условия на криза, когато имаш един резерв, това е един определен буфер, на който можеш да разчиташ в определени моменти. Той и затова беше и събиран през годините, когато има някаква криза, да може да се използва.”

Д-р Пенков добави, че да се иска 5% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване засега е нереалистично. Заместник-здравният министър коментира и, че е приключила проверката на национално представените пациентски организации. От тях обаче е поискана допълнителна документация относно източниците им на финансиране.