В Женева се договориха за деескалация на кризата в Украйна
В Женева се договориха за деескалация на кризата в Украйна / снимка: БГНЕС

Участниците в четиристранната среща в Женева, която продължи повече от пет часа днес, приеха всеобхватен документ за деескалация на ситуацията в Украйна. Преговорите между първите дипломати на Русия, Украйна, ЕС и САЩ в Женева бяха посветени на намаляването на напрежението в Украйна и търсене на изход от кризата.

Нейната основа е договореността всички страни да се въздържат от всякакви прояви на насилие, заплахи или провокативни действия. Участниците категорично осъдиха и отхвърлиха „всяка проява на екстремизъм, расизъм или религиозна нетърпимост, включително антисемитизъм”.

В текста на заключителната декларация е записано, че „всички незаконни въоръжени групи трябва да бъдат обезоръжени и всички незаконно окупирани сгради трябва да бъдат върнати на законните им собственици, всички незаконно окупирали улиците, площади и други обществени места в украинските градове и населените райони трябва да бъдат освободени”.

Министрите също така се съгласиха да бъдат амнистирани онези демонстранти, които освободят завзетите сгради и предадат оръжието. Изключението ще бъде за извършилите тежки престъпления.

Постигнато е съгласие специалната мисия на ОССЕ за наблюдение да играе водеща роля в подпомагането на украинските власти и местните общности при прилагането на мерките за деескалиране на ситуацията. САЩ, ЕС, Русия ще подкрепят тази мисия , включително предоставянето на наблюдатели, отбелязва БГНЕС.

Те подчертаха значението на икономическата и финансовата стабилност за ситуация в Украйна и потвърдиха готовността си да обсъдят „допълнителна подкрепа за изпълнение на набелязаните стъпки”.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „тези мерки важат за всички, без изключение, региони на Украйна и за всички проблемни въпроси, без изключение”. Участниците в срещата в Женева се съгласиха, че кризата трябва да бъде решена от самите украинци. Всяко решение трябва да бъде приемливо за всички украинци.

„Най-важните документи, свързани с визията за югоизточна Украйна трябва да залегнат в новата конституция. На първо място, децентрализацията, същественото разширяване на властта на регионите, включително правото да избират свои собствени законодателни и изпълнителни органи, и преди всичко осигуряването на достойно място на руския език в украинското общество”, каза Лавров.

Сергей Лавров заяви, че Москва не иска да изпраща войски в Европа. „Нямаме никакво желание да изпращаме наши войски в Украйна. Това е против нашите коренни интереси”, изтъкна той пред репортери.