Кремъл призна, че трупа войски до Украйна
Кремъл призна, че трупа войски до Украйна / снимка: БГНЕС

Прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков призна в ефира на руски телевизионен канал, че частите, които са постоянно дислоциирани в западните региони на Русия са получили подкрепления, предаде УНИАН.

„Има войски в района на границата с Украйна. Част от войските са разположени там на постоянна основа. Другите са изпратени в подкрепа, с оглед на това, което се случва в самата Украйна - страна, където се случи военен преврат", заяви Песков.

Русия упорито отричаше, че разширява военното си присъствие в непосредствена близост до границата с предимно рускоговорящата източна част от Украйна. НАТО разпространи и снимкови доказателства, които пропагандистите на Кремъл определиха като фалшификати.

Проруските сепаратисти от другата страна на границата говорят открито за отделяне от Украйна, подобни знаци са видими и в Приднестровието в Молдова, чиято независимост е призната единствено от Москва.

Според някои анализатори, Русия може с една военна операция да откъсне територия от две различни държави.

Обстановката в Луганска и Донецка област остава напрегната

Обстановката в Луганска и Донецка област в Източна Украйна остава напрегната, отчита в публикуван доклад специалната наблюдателна мисия в страната на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ИТАР-ТАСС.

Според ОССЕ ситуацията в източните области се усложнява в резултат на продължаващото въоръжено противопоставяне. Постигнатото в четвъртък в Женева споразумение за деескалиране на напрежението в Украйна не се изпълнява за момента, а хората по места не разполагат с достатъчно информация за механизмите за неговото прилагане, посочват наблюдателите на базираната във Виена организация.