Престрелка в украинския град Славянск, трима местни жители са убити
Престрелка в украинския град Славянск, трима местни жители са убити / снимка: БГНЕС, архив

Трима жители на украинския град Славянск, Донецка област, са убити през нощта при нападение срещу една от барикадите в северната част на града. Един човек е приет в болница в тежко състояние, съобщи телевизионният канал "Россия 24", цитиран от БГНЕС.

Според ранения, в момента на нападението срещу поста, там са били единствено мирни местни жители без оръжие, които обикновено спират и оглеждат влизащите в града автомобили и предупреждават силите за самоотбрана за появяването на армейски части. Към поста се приближили няколко автомобила, от които бил открит огън.

На мястото са пристигнали бойци, които отвърнали на огъня и убили двама от нападателите. Задържани са два автомобила с оръжие, което не е на въоръжение в украинската армия и символика на "Десен сектор", както и карти, изготвени на основата на въздушни снимки, предава ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че в Харков е задържан един от координаторите на местното проруско движение Константин Долгов. В момента активистът се намира в Киевския районен съд, съобщи един от координаторите на движението „Боротьба".

Клетка на „Десен сектор" в Житомирска област пък се е съгласила доброволно да предаде на областното управление на службата 21 кутии с бутилки с „коктейли Молотов" и два 50-литрови резервоара с вече готова запалителна смес. Членовете на групировката взели решението в съответствие с включената в споразумението от Женева клауза за доброволно разоръжаване, както и в резултат на предприетите от правоохранителните органи профилактични мероприятия.