Разград – пилотен по проект за млекопреработвателни пунктове
Разград – пилотен по проект за млекопреработвателни пунктове / netinfo

Спират болестите по животните в България със заграждения на границата с Турция. Това съобщи в Разград заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. Той уточни, че от южната ни съседка идват най-много заболявания по добитъка, там често възникват огнища на шап и шарка и това е причината министерството да подготвя подобна мярка. Оградата ще е част от система от мерки за затягане на контрола в сектора животновъдство, така че до часове след информация за опасна болест държавата да реагира. Програмата ще е готова до средата на годината и ще се кандидатства с нея пред Европейската комисия, като външна граница на Европейския съюз трябва да предпазваме общността от разпространение на това заболяване – допълни Гечев. Предвижда се още използване на камиони за унищожаване на болни животни, както и алуминиеви изолатори за съмнителните случаи. Част от действията по превенция е и намерението за изграждане на Национална референтна лаборатория, която бързо да установява наличието на заболяване и в нея да се пазят втори проби от случаите.

Гечев обяви още, че ще се предвижда създаване на Солидарен фонд за стопани на болни животни и земеделци, пострадали от стихийни бедствия. Той ще е в размер на 100 милиона лева, парите ще се отпускат по Програмата на развитие на селските райони, която на практика в новия програмен период започва да функционира още в началото на юни тази година с мярката „Млад фермер“, по-късно ще бъде отворена и мярка за трайни насаждения, а към Нова година – за общински проекти.

Заместник-министър Гечев обяви още, бе Разград и Смолян са пилотни региони по създаване на млекопреработвателни центрове, каквито на по-късен етап ще има в 200 населени места. Те ще се финансират от държавата с 20% участие на общините, след старта им дребните животновъди ще плащат символични вноски за участието си в тях.  Общият бюджет е в размер на 50 милиона евро. Сдруженията ще действат като кооперативи, по френски модел, млякото на производители от общината ще се събира на едно място и ще се търгува заедно.