Изработването на Закон за НСО сред задачите за бъдещото ръководство, заяви Плевнелиев
Изработването на Закон за НСО сред задачите за бъдещото ръководство, заяви Плевнелиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Продължават консултациите между институциите за нов директор на Национална служба за охрана. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

„За мен е важно да има диалог. Не бих искал да има изненади с решения, които могат да се окажат неработещи", коментира държавният глава.

Едно от изискванията на президента към бъдещото ръководство на НСО ще бъде в посока на затвърждаване на правилата чрез изработване на Закона за националната служба за охрана, който да бъде внесен и разгледан от Народното събрание.

„Надявам се много скоро консултациите да доведат до консенсус между институциите, за да може службата да има достойно ръководство и да си върши добре работата", каза Плевнелиев. Президентът допълни, че това трябва да бъдат хора от системата, които я познават много добре. Това ще повиши и мотивацията на служителите, счита държавният глава.

В отговор на въпрос президентът посочи, че ще издаде в срок указ за обнародване на последните промени в Изборния кодекс, които се отнасят до състава на Централната избирателна комисия:

„Радвам се, че народните представители поправиха един недобре работещ текст и за мен е много по-лесно да си свърша работата в законните процедура и срок. Ще действам както винаги - по закон, бързо и ефективно", категоричен беше държавният глава.