Разширяват зелената зона
Разширяват зелената зона / снимка: БГНЕС, архив

Софиянци искат разширяване на зелената зона за паркиране в града. Предложения за това пристигат масово в Центъра за градска мобилност, информира в. „Преса”.

Живеещите в граничните райони на зоната настояват в най-близките й улици също да бъде въведен режим за платено паркиране. По този начин ще се отърват от пришълците, които, за да избегнат таксата от левче на час, оставят колите си в малките съседни улички и превръщат в ад паркирането на постоянните им жители.

Досега най-много предложения са постъпили от Долни Лозенец. Живеещите там настояват зелената зона около ул. „Граф Игнатиев” да се разшири в посока „Лозенец”. „Улиците около УАСГ, националния стадион и бул. „Драган Цанков” са превърнати буквално в паркинги и положението за хората там е нетърпимо”, каза зам.-председателят на общинската транспортна комисия проф. Вили Лилков.

Същото е положението и около пазарите „Димитър Петков” и Женския, които са зелена зона. Затова столичани настояват контролирано паркиране  да има и в районите около големите тържища и моловете в града.

Общинската транспортна комисия е поискала от районните кметове да съберат в рамките на два месеца всички предложения на гражданите за промени в зелената зона.  До 30 май Центъра за градска мобилност трябва да обобщи и отсее най-рационалните от идеите и да ги внесе за разглеждане от съветниците в транспортната комисия.

„Надяваме се, че до лятната ваканция градският парламент ще гласува промените в Наредбата за паркиране, касаещи новите граници на зелената зона”, каза зам. председателят му Вили Лилков. Към настоящия момент местата за платено паркиране в нея са близо 11 000.