Червените фенери на Щутгарт
Червените фенери на Щутгарт / Thinkstock/Getty Images

Публичните домове в щутгартския квартал Леонхард имат над стогодишна история. Напоследък обаче конкуренцията между проститутките става все по-жестока и принуждава властите да търсят начини за овладяване на положението.

Леонхард е един от най-старите квартали на Щутгарт - много от къщите са още от 17-и век. Имена като "Къщата на палача", "Занаятчийската къща" или "Бедняшката къща" напомнят за техните предишните роли. Днес Леонхард е най-вече кварталът на червените фенери - с над 20 законни и незаконни публични домове и множество свободно обикалящи по улиците "жрици", макар това да е принципно забранено.

Ако обаче навремето проститутките са съжителствали мирно с останалите жители на квартала и по външния им вид никой да не можел да разбере как печелят парите си, днес всичко е доста по-различно. Много от жените работят под силна принуда и понякога действат твърде агресивно, придърпвайки директно минаващите мъже. Благодарение на конкуренцията бизнесът изживява истински разцвет.

Полицията е безпомощна

Фактът, че в квартал Леонхард има толкова много публични домове, се дължи в известна степен и на политиката на градската управа. Продажбите на сгради с очевидното предназначение да предлагат платени дамски услуги продължава до 2007, и то при положение, че изграждането на нови публични домове е забранено още от средата на 80-те години. Оттогава са останали четири "заведения" от този вид, които нямат официално разрешение, но продължават да съществуват поради завареното положение, т.е. почти легално.

Същевременно проститутките са сред най-желаните клиентки на наемодателите - при положение, че при отдаването на стаи под наем наемодателят печели много повече от една проститутка, отколкото от някой студент, например. Поради това някои собственици само за няколко седмици преоборудват сградите си в нелегални публични домове.

По данни на градската управа една проститутка плаща между 120 и 160 евро дневен наем за стая в легален публичен дом. Момичетата, които не могат да си позволят подобни суми или са зависими от сутеньор, търсят подслон в нелегалните домове с по-ниска категория. В тях наемът за ден е "само" между 50 до 60 евро. Много често обаче хигиенните условия в нелегалните публични домове не са добри и проститутките се принуждават да търсят клиенти на пиацата. Там пък се превръщат в сериозна конкуренция за момичетата от легалните домове, а и рискуват лесно да бъдат заловени. На полицията обаче не ѝ е лесно - при проверка проститутките се крият в сградите или в ресторантите, чиито собственици им предлагат подслон.

Новата конкурентна среда

Положението на проститутките се влоши значително, признава говорителят на щутгартската полиция Томас Гайгер. "След източното разширяване на ЕС румънките, българките и украинките изместиха обичайния дотогава контингент. "Бившите" казват, че вече не си струва да проституират и са се преквалифицирали в крадли", обяснява Гайгер.

Социалната работничка Сабине Констабел от години се грижи за проститутките в квартала. Тя сътрудничи на службата по здравеопазване и работи в кафене "Ла Страда", което се е превърнало в място за контакт на много проститутки. При нея вече почти не идват германки, а 18-19 годишни момичета от Югоизточна Европа. Те са изпратени от семействата си в Германия с условието постоянно да изпращат пари в родината си.

Това се отразява и на работата на Сабине Констабел. Преди проститутките идвали при нея в кафенето като на гости, да си поговорят. А днес? "Днес те са белязани от своята несигурна житейска ситуация. Много често са поставени под натиск от клиентите и сводниците и се нуждаят от медицинска помощ", разказва социалната работничка.

Властите все пак предприемат мерки за поддържане на социалната структура на квартала. Наскоро двама от местните "спецове" в бизнеса закупили къща, която набързо обзавели с душове и тоалетни и настанили в къщата проститутки. "Не сме допускали, че държавата може да затвори заведението ни", казва единият. Но в крайна сметка след две съдебни дела двамата собственици били принудени да се откажат от бизнеса с човешка плът. А сградата била отдадена под наем на католическата хуманитарна организация "Каритас". Сега вместо проститутки, в социалния хотел живеят бивши бездомници и възрастни хора с леки психически заболявания. Държавата плаща на собствениците по 30 евро за човек на ден. "И това е нещо", констатират двамата.