Бивш служител на посолството на САЩ разследван за търговия с визи в България
Бивш служител на посолството на САЩ разследван за търговия с визи в България / Thinkstock/Getty Images

Служител по сигурността на американското посолство у нас е бил заподозрян и разследван за връзки с българската мафия, ходатайстване за издаване на американски визи и друга неразрешена дейност, разкри американското сп. "Нюзуик".

Грегъри Хюстън е работил в посолството на САЩ в София в периода 2006-2009 г. Следователи на Държавния департамент го разследвали за издаването на прекомерно голямо количество препоръки за визи за българи, които са искали да пътуват до САЩ. В техния доклад се казва, че той бил подозиран в "сътрудничество с мафията в София и издаването на над 400 препоръки за визи".

"Беше проверяван за връзки с местната българска мафия, ходадайстване за 400 визи срещу заплащане и злоупотреба с бронирани превозни средства", твърди ръководителят на разследването Стийв Саунковски, цитиран от "Нюзуик".

Разследването се е водело у нас, уточнява БГНЕС.

Изданието не цитира резултатите от разследването, а добавя, че обвинения и наказателно преследване срещу Хюстън не са били предявени и на него му било позволено да се оттегли тихомълком.

Пред "Нюзуик" Хюстън отрича да е получавал пари или други облаги от българи за съдействието му да получат визи. Според него издаването на 400 препоръки "не е нещо необикновено за хора от бивша съветска страна", твърди той.

Всъщност материалът на "Нюзуик" не е посветен нито специално на Хюстън, нито на България. Името му изскача по съвсем друг повод и за събития в друга част на света - покрай разследването на извършено през 2010 година убийство на служителка от американско консулство и съпруга й в мексиканския град Сиудад Хуарес, който се намира на границата със САЩ.

Тя е убита от мексикански наркокартел, а разследващите имат съмнения, че Хюстън е въвлечен в престъплението, което обаче още не е доказано.