По 20 години затвор за тримата, убили Боби Райнов
По 20 години затвор за тримата, убили Боби Райнов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийски градски съд призна за виновни и осъди на по 20 години затвор Траян Георгиев, Трайко Филипов и Здравко Симеонов за убийството на 25-годишния Боби Райнов в столичния квартал "Овча купел", съобщи БГНЕС.

Тримата ще трябва да излежават присъдите си при първоначален строг режим.

25-годишният Райнов бе убит при разправия през лятото на 2010 година в района между кварталите "Факултета" и "Овча купел".

Тогава се твърдеше, че нападателите на Райнов са били голяма група роми, които го нападнали него и двамата му приятели. Делото започна през ноември 2012 година.

В процеса бяха разпитани над 30 свидетели и изготвени над 10 експертизи. 4 от тях са биологични и една комплексна за намерена кръв по дрехите му. Има 3 ДНК експертизи и 4 съдебномедицински.

В началото обвинения бяха повдигнати четирима души, сред тях и Славчо Димитров. Той бе намерен обесен в килията си няколко месеца след инцидента.

24-годишният Борислав Райнов беше убит на 4 юли. Причината за смъртта на младежа е побой, който му е бил нанесен от група роми след спречкване. По думите на близките на убития, полицаи безучастно наблюдавали побоя. Дни след това, на 8 юли, над 200 души протестираха пред сградата на Народното събрание заради смъртта на 24-годишния Боби. Пред парламента родните на Боби Райнов поискаха справедливост и обвиниха представителите на държавните институции, които според тях до момента не са взели никакви мерки. Те призоваха протестът да не се превръща в акция срещу ромите.