Газовата зависимост на България от Русия пречи на икономическия ни растеж
Газовата зависимост на България от Русия пречи на икономическия ни растеж / снимка: БГНЕС, архив
Газовата зависимост на България от Русия пречи на икономическия ни растеж
72175
Газовата зависимост на България от Русия пречи на икономическия ни растеж
  • Газовата зависимост на България от Русия пречи на икономическия ни растеж

Над икономическия растеж на България тегне бремето на газовата зависимост от Русия. Това се посочва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия за страната ни. Експертите от Брюксел очакват тази и следващата година икономиката ни да отбележи ръст, но рисковете остават заради възможността в случай на прекъсване на газовите доставки за страната ни, както и заради нестабилния пазар на труда.

От Брюксел очакват тази година икономиката ни да отбележи ръст от 1,7 на сто, а догодина - до 2 на сто, но в случай, че няма спиране на доставките на синьо гориво от Русия. В доклада към пролетната прогноза на Европейската комисия е обърнато специално внимание и на нестабилността на пазара на труда. Тя може да повлияе върху вътрешното потребление в страната заради оставащата ниска покупателна способност на населението.

Като цяло за Европейския съюз експертите очакват растежът на реалния брутен вътрешен продукт да достигне до 1,6 на сто за всички 28 страни и 1,2 на сто за страните от еврозоната. За догодина прогнозата са съответно две на сто и 1,7 на сто.  

От комисията очакват спадаща безработица и сравнително ниска инфлация. „Въпреки че настоящите ценови тенденции отразяват както външните фактори, така и извършващите се в момента процеси на корекция, твърде дълъг период на ниска инфлация също може да крие рискове. Постепенно увеличаващото се възстановяване обаче, което е все по-широкообхватно, ще намали тези рискове”, отбелязват от комисията.