Либийският парламент потвърди избора на нов премиер
Либийският парламент потвърди избора на нов премиер / снимка: БГНЕС

Генералния национален конгрес (парламентът) потвърди избирането на 42-годишен и подкрепян от ислямистите бизнесмен за нов премиер. Това е петият министър-председател на страната след убийството на дългогодишния лидер на Либия Муамар Кадафи през 2011 г., допълва АФП.

Ахмед Омар Миитиг е назначен за глава на преходното правителство и е помолен да сформира кабинета си и да го представи за даване на доверие от ГНК в рамките на 15 дни, гласи текста на решението, подписано от председателя на парламента Нури абу Самейн. Заместник-председателя на парламента Тахар ал-Мокни заяви пред репортер на АФП, че решението за избор на бизнесмен в качеството му на премиер е подписано от Самейн, който не е присъствал на сесията в неделя вечерта, когато в ГНК се гласува избора.

Абу Самейн не е виждан на публично място от няколко седмици. Някои членове на парламента поискаха оставката му заради неговото предполагаемо участие в „морален” скандал, отбелязва БГНЕС.

Според информация на ГНК Абу Саймен е в чужбина на лечение от неспоменато заболяване. Остава неясно дали решението на парламента за назначаването на Миитиг за премиер ще сложи край на политическия и правен спор около неговия избор, след като срещу него се изправиха няколко депутати и заместник-председателят му Езеддин ал-Ауани.