Братът на Орешарски: Къде ми е медалът?
Братът на Орешарски: Къде ми е медалът? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Братът на премиера Пламен Орешарски - Милети, се възмути, че още не е получил медала си за заслуги. Той бил отличен с наградата с указ на президента Георги Първанов (2002-2012 г.) още от февруари 2007 г. По това време Милети Орешарски е шеф на Централния софийски затвор.

"Такова отличие трябваше да вземат още 6-7 служители в системата за изпълнение на наказанията", сподели пред "Труд" Орешарски. Той не посочи имената на колегите си.

"Не това, че и аз съм награден, е важното в случая, а отношението към тези хора", обясни Орешарски, който в момента работи като адвокат. Писал писма до президентството, поставил въпроса и пред канцеларията на държавния глава Росен Плевнелиев, но решение на ситуацията няма.

"Няма обяснение защо тези укази още не се изпълняват съгласно държавния протокол. На един етап ми казваха дори, че нямало метал да изработят тези призове, което е нелепо. Нямам представа дали е така, но в тази ситуация прозира отношението на държавата към тази сфера на сигурността", възмути се Орешарски.

От БНБ обясниха, че не коментират клиентите на Монетния двор. Оттам посочиха още, че дружеството разполага със 150 вида метали и няма недостиг.

Милети Орешарски лаконично коментира бягството на двамата затворници Николай Николов-Гъската и гватемалеца Хосе Луис Гевара Мартинес от софийски затвор. "Такъв тунел няма", каза той по повод информацията, че са прокопали път през сградата на парното.